Atac armat la sediul unui ziar din Paris. Cel puțin 12 morți!

Share:

Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost vizat miercuri de un atac cu arme automate, comis de persoane mascate şi soldat cu victime. Cel puţin 12 persoane, dintre care doi poliţişti, au fost ucise şi alte patru persoane au fost rănite în atacul de inspiraţie islamistă şi fără precedent, denunţat de preşedintele Francois Hollande drept un „atentat terorist”.

Acesta este atentatul cu cei mai mulţi morţi comis în Franţa în ultimii 40 de ani. Sediul ziarului satiric Charlie Hebdo din Paris a fost vizat miercuri de un atac cu arme automate, comis de persoane mascate.

Stéphane Charbonnier (Charb), directorul publicaţiei satirice Charlie Hebdo, şi alţi trei caricaturişti au fost ucişi în atentatul comis miercuri, afirmă surse citate de 20Minutes.fr.

Potrivit surselor citate, Stéphane Charbonnier (Charb), directorul revistei satirice, şi caricaturiştii Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) şi Georges Wolinski (Wolinski) au murit în atentatul de miercuri. Parchetul din Paris a comunicat că informaţia se bazează pe declaraţiile unui martor care a văzut cadavrele.

Franţa şi-a ridicat la maximum nivelul de alertă – şi anume „alertă de atentat” – în regiunea pariziană, în urma atacului comis miercuri la sediul din Paris al publicaţiei satirice Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi, au  anunţat serviciile premierului.

Preşedintele francez, Francois Hollande, care s-a deplasat rapid la locul atacului, a denunţat „un atentat terorist” de o „excepţională barbarie” şi a făcut apel la „unitate naţională”. Soarta şi identitatea autorilor atacului nu este cunoscută pentru moment. Potrivit unor mărturii citate de surse din poliţie, atacatorii au strigat „l-am răzbunat pe Profet”, după care au reuşit să fugă.

Hollande a convocat o reuniune ministerială de criză miercuri după-amiaza, la ora 13.00 GMT (14.00, ora României) la Palatul Elysée. Premierul Manuel Valls a decis să ridice la maximum nivelul planului antiterorist Vigipirate – şi anume „alertă de atentate” – în regiunea pariziană, au precizat serviciile şefului Guvernului pentru AFP.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, atacul s-a desfăşurat „către ora (locală) 11.30 (12.30, ora României)”, când „doi bărbaţi înarmaţi cu un Kalşnikov şi un lansator de rachete au pătruns în sediul ziarului” Charlie Hebdo, în centrul capitalei. „Un schimb de focuri cu forţele de ordine a avut loc”, a declarat această sursă.

În timp ce părăseau locul faptei, cei doi agresori au rănit prin împuşcare un poliţist. După aceea ei au ameninţat un automobilist, în nord-estul Parisului, şi au lovit un pieton.”Am auzit focuri de armă şi am văzut nişte tipi cu cagule care au plecat cu maşina”, a declarat pentru AFP Michel Goldenberg, un vecin, al cărui birou se află pe aceeaşi stradă cu sediul Charlie Hebdo, în Arondismentul parizian 11.

Alt vecin, Bruno Leveillé, a povestit pentru AFP că a auzit „vreo 30 de focuri de armă într-un interval de aproximativ zece minute”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.