Iohannis, în vizită la CNSAS

0

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat, luni dimineaţă, depozitele de arhivă ale Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) de la Popeşti Leordeni.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că a dorit să facă această vizită la arhivele CSNAS deoarece „aici se găseste o documentarepentru o parte foarte importantă din istoria noastră”.”Sunt foarte bucuros că am fost asteptat de conducerea CNSAS care mi-a prezentat foarte multe lucruri interesante, atat modul in care este constituită si exploatată această arhiva, cât şi problemele cu care se confruntă. Cu siguranţă, multe dintre aceste probleme pot fi relativ rezolvate. Am înţeles că şi aici avem de-a face cu o problemă de fonduri. Este una dintre problemele care se pot rezolva relativ uşor pentru a permite modernizarea arhivei si eficientizarea muncii”, a spus Klaus Iohannis.

Şeful statului  vizitează arhivele fostei Securităţi chiar în ziua în care fostul dictator Nicolae Ceauşescu ar fi împlinit 97 de ani.

Într-o postare pe Facebook, şeful statului spunea că arhivele fostei Securități reprezintă „o parte din istoria” României, iar  ”dosarele întocmite de poliția politică închid în paginile lor nenumărate vieți de oameni nevinovați”.”Arhivele fostei Securități reprezintă o parte din istoria poporului nostru. Dosarele întocmite de poliția politică închid în paginile lor nenumărate vieți de oameni nevinovați. Mâine (luni, n.r) voi vizita arhivele păstrate de CNSAS la Popești-Leordeni. CNSAS deține, după Germania și Polonia, a treia arhivă ca mărime, preluată de la fostele servicii secrete comuniste.

În aceste dosare se află memoria comunismului și nu avem dreptul s-o trecem sub tăcere. Dimpotrivă, ea va avea o contribuție importantă la deschiderea unui Muzeu al Comunismului, despre care am vorbit la Timișoara imediat după alegeri”, a scris Klaus Iohannis, duminică, pe Facebook.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.