Dan Cristian Popescu, despre mizele politice ale anului 2015

Domnule deputat Dan Cristian Popescu, săptămâna viitoare va începe o nouă sesiune  parlamentară.  Există  tot  mai  multe  voci,  precum  cea  a  președintelui Iohannis, a liderilor PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, care vorbesc insistent de necesitatea  instalării  unui  guvern  PNL.  Mai  mult,  au  fost  demarate  negocieri pentru formarea unei noi majorități, majoritate necesară pentru a eficientiza la maximum  arma  moțiunii  de  cenzură.  Cum  comentați  toate  aceste  demersuri politice?

Este  clar  că  în  urma  alegerilor  din  16  noiembrie  românii  au  spus  răspicat  că  vor altceva. Și este datoria noastră ca principal partid de opoziție, partid care a câștigat prin candidatul său, Klaus Iohannis, alegerile prezidențiale, să schimbăm guvernul Ponta și să propunem un guvern mai bun pentru România. Mă refer la un guvern fără corupți, cu miniștri necompromiși,  mai  ales  că  semnalul  dat  de  către  alegători  clasei  politice,  inclusiv  PNL, este pentru o altfel de politică. Vom face tot ce ține de noi, ca partid, în limitele Constituției, și  adaug eu și  în limitele  obligatorii  ale  unei  moralități  politice,  pentru a schimba acest guvern și a propune un guvern nou, susținut de o altă majoritate.

Astfel, soluția cea mai la îndemână este varianta unei moțiuni de cenzură. Opinia mea este că șansele ca această moțiune să treacă sunt foarte mici.  Mă bazez când fac această declarație pe matematică. În Parlament, PNL are o pondere, cel puțin în acest moment,  mult mai mică decât cei care susțin guvernul Ponta, undeva sub 30%.  Dacă privim la ultimul vot de susținere a actualului guvern constatăm  că acesta a depășit 60%. Sigur, atunci UDMR votase în favoarea Guvernului Ponta, acum este în afara arcului guvernamental, nu putem neglija nici disensiunile din PSD, neînțelegerile dintre PSD și UNPR, situația incertă a PLR ca partid.  Vorbim totuși  de  niște  semnale  politice  care  ne  pot  duce  cu  gândul  la  căderea guvernului Ponta.

Problema mare va apărea după căderea guvernului și anume cum putem identifica o majoritate  onorabilă  care  să  susțină  un  guvern  PNL.  Sunt  convins  că  avem persoanele potrivite  pentru  a  conduce  eficient  ministerele  și  agențiile  guvernamentale,  dar  aceste persoane trebuie susținute în Parlament de o majoritate. Mi-este însă greu să cred că putem obține o majoritate parlamentară onorabilă în care să nu fie incluși traseiști sau mai mult, partide  formate  din  traseiști,  ceea ce ar  conduce la  coborârea nivelului  discuțiilor  de la principii politice la trocuri jenante.

Își doresc cu adevărat parlamentarii PNL să preia guvernarea sau sunt și voci care consideră că PSD trebuie să își ducă mandatul până la alegerile locale și parlamentare din 2016, iar PNL să ajungă la guvernare în urma unui vot popular?

Există, este adevărat, membri PNL, printre care mă număr și eu, care consideră că este corect ca PNL să preia guvernarea în baza unui suport popular masiv, venit printr-un vot explicit. Acest lucru este, însă, posibil doar după alegerile din 2016 sau eventual în cazul unor alegeri anticipate. Aș mai avea încă un argument în sprijinul acestei afirmații. Românii trebuie  să  înțeleagă foarte  bine  un  lucru și  anume că atunci  când  votează  la  alegerile legislative și își aleg noii parlamentari și noul Parlament, o fac pentru patru ani.

În consecință, pentru a prelua guvernarea, PNL trebuie să facă în această perioadă anumite compromisuri politice. Și îmi este tare teamă că aceste compromisuri pot fi, dacă pot spune așa, foarte compromițătoare. Și atunci susțin că ar fi corect ca PNL să intre la guvernare în urma unei runde de alegeri.

Să  presupunem,  cu  compromisurile  inerente,  că  va  fi  identificată  o  nouă majoritate parlamentară care va duce la căderea guvernului Ponta. Sunt liderii PNL capabili să înțeleagă că un nou guvern trebuie să fie format din persoane necompromise, care să eficientizeze actul guvernării și să ducă PNL la victorie la alegerile locale și parlamentare din 2016?

Cred că liderii PNL au înțeles foarte bine acest aspect. În noul guvern nu trebuie să mai existe vreun ministru asupra căruia să mai planeze vreo urmă de suspiciune de orice fel. Românii vor altceva și dacă noi ca partid nu ne conform dorinței lor, PNL va coborî mult mai rău din punct de vedere electoral decât PSD. Electoratul PNL are un grad de educație ridicat și are așteptări mari de la partidul pe care îl susține. Și unde sunt așteptări mai mari există și dezamăgiri  pe măsură. În consecință, riscul este enorm! Avem o șansă uriașă pe care liderii  PNL trebuie să o fructifice. Sunt convins că vor fi propuși oameni necompromiși  și competenți  în noul guvern PNL, oameni care vor arăta românilor că pot face o altfel de politică, una în interesul cetățenilor.

Cum  comentați  declarațiile  unor  lideri  PNL,  precum  Ludovic  Orban,  care susțin că înființarea noului PNL nu reprezintă altceva decât o preluare a PNL de către liderii PDL? Credeți că vor exista tensiuni între liderii PNL și cei ai PDL în timpul și după Congresul de fuziune dintre cele două partide?

Temerile inerente venite din partea unor reprezentanți ai PNL sau ai fostului PDL nu sunt  fundamentate.  Această  fuziune  nu  s-a  făcut  în  jurul  unor  oameni,  ci  în  jurul  unor principii.  Cum viitorul președinte va fi un membru al vechiului PNL sau al vechiului PDL, este  probabil ca  unele  voci  dintr-o  parte  sau din cealaltă  să  vorbească despre confiscarea fostului lor partid de către partenerii lor. Eu personal nu mai fac astăzi diferența între cei care au venit din PDL și cei care au venit din PNL. Nu-ți conferă acest fapt o calitate sau un defect.  Fiecare trebuie să fie judecat pentru ceea ce a făcut,  bun sau rău. Este anormal să-i consideri buni pe cei din PNL și răi pe ceilalți sau viceversa. Este o problemă artificială, simplistă.

Deși a trecut foarte puțin timp de la depunerea jurământului de președinte de către Klaus Iohannis, tot mai mulți români laudă prestația acestuia, una în care normalitatea joacă un rol central. Cum caracterizați prestația acestuia?

Este  o  altă  abordare,  față  de  ce  am avut  în România  în ultimii  zece  ani,  abordare dublată de faptul că vorbim, totuși, de o perioadă de acomodare, de început de drum; dealtfel, cred că nici echipa sa nu este încă completă. Nu am văzut gafe majore. Am văzut, însă, o persoană mult mai apropiată de modelul de președinte descris de Constituție.

PSD rămâne principalul  adversar al  președintelui  Iohannis  și  al  PNL.  Cum vedeți evoluția PSD în 2015? Vom asista la o scindare a PSD sau apele se vor liniști  în  partid  în  condițiile în  care în 2016 vor avea loc alegeri locale și parlamentare?

În continuare pericolul de rupere a PSD este major. Că aceasta se va face din zona lui Geoană, Vanghelie sau Ghiță nici nu mai contează. De altfel, un anumit conflict dacă nu se poate rezolva în interiorul PSD, se va rezolva în afara acestui partid. Orice sistem tinde să intre  într-un echilibru,  iar  dacă  este  menținut  forțat  înăuntru,  el  își  va  găsi  echilibrul  în exterior.  Riscul  unei ruperi  este iminent și  în continuare se cere reformarea PSD. Este o cerință a electoratului acestui partid. Dacă PSD nu se reformează, acest partid poate chiar dispărea. Și atenție: acest lucru nu este neapărat un lucru bun pentru PNL, pentru că poate apărea un alt partid mult mai puternic. Exemple de partide care apar peste noapte și câștigă alegerile există din plin. Viața politică este din ce în ce mai dinamică și așa-zisele partide tradiționale sunt supuse unor mari presiuni. Am văzut, de exemplu, în Grecia, unde un partid nou,  Syriza,  a  câștigat  duminică  alegerile  și  va  forma guvernul  spre  disperarea liderilor europeni. Eșecul de reformare a unor partide tradiționale poate duce la apariția unor partide populiste care pot provoca surprize neplăcute. E un risc mare pentru viața politică și pentru țară.

Cum vedeți, dar și cum vă doriți, anul politic 2015?

Eu  îmi  doresc  ca  anul  2015  să  aducă  un  nou  guvern  susținut  de  o  majoritate confortabilă. Ce cred, însă, că se va întâmpla? Nu cred că vom avea o schimbare de guvern în  2015.  Cele  două  partide  mari  vor  continua  să  își  rezolve  problemele,  PNL  legate  de fuziune și o să apară mici probleme legate de acest aspect, iar PSD, procesul de reașezare și eventual scindare. Prestația guvernamentală va scădea ca impact în ochii electoratului, iar PSD  va  scădea  semnificativ  în  sondajele  de  opinie  până  la  finele  lui  2015. Cred,  de asemenea, că PNL se va pregăti pentru câștigarea alegerilor și preluarea guvernării în 2016.

Un interviu realizat de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.