Directorul Romarm nu poate justifica 100.000 dolari și 35.000 euro!

Share:

Directorul Romarm, Dan Tache, arestat pentru abuz în serviciu, nu poate justifica 100.000 de dolari şi 35.000 de euro, Agenţia Naţională de Integritate cerând comisiei de specialitate de la Curtea de Apel Braşov să îi verifice averea.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat că există o diferenţă nejustificată de 100.000 de dolari şi 35.000 de euro între averea dobândită şi veniturile realizate de Dan Tache, director general al Companiei Naţionale Romarm SA şi fost director general adjunct al SC Carfil SA, în perioada 30 iulie 2010 – 27 august 2013, informează Mediafax.

„Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Braşov în vederea începerii acţiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Tache Dan în perioada exercitării funcţiilor publice”, se arată într-un comunicat de presă al ANI.

Potrivit sursei citate, Dan Tache a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare şi elementele identificate, însă directorul Romarm nu a depus la dosar un punct de vedere.Dan Tache şi şeful sucursalei Romarm din Braşov, Aurel Velţan, au fost arestaţi în 11 februarie, pentru abuz în serviciu, în legătură cu încheierea ilegală a unor contracte de prestări servicii cu SC Gold Trans Tur SRL, care a încasat peste 770.000 de lei fără a executa serviciile prevăzute.

În acelaşi dosar, Tribunalul Braşov a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Daniel Liliac, administratorul SC Gold Trans Tur SRL, acuzat de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată, şi complicitate la tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu.

Potrivit DNA, în perioada iulie 2013 – iulie 2014, la iniţiativa directorului general al Romarm, Dan Tache, şi în urma unei înţelegeri cu Daniel Liliac, Aurel Velţan, în calitate de director general al SC Carfil SA (filială a Romarm), a încheiat şase contracte de prestări servicii cu SC Gold Trans Tur SRL, cu încălcarea procedurilor de achiziţie publică. De asemenea, Velţan ar fi întocmit şi alte înscrisuri pentru perfectarea acestor contracte (decizii de comitet director, procese verbale, referate).

Conform procurorilor anticorupţie, contractele aveau acelaşi obiect, respectiv igienizarea, curăţarea, ecologizarea unor spaţii, hale de producţie, din incinta societăţii braşovene, contaminate cu substanţe toxice, metale grele şi cianuri rezultate din procesul tehnologic de producţie.

Anchetatorii mai spun că, acţionând în acelaşi mod şi pentru a-l favoriza pe Daniel Liliac, directorul general Aurel Velţan a încheiat un alt contract, având ca obiect cumpărarea a două mijloace fixe, un strung şi o maşină de filetat, pentru preţul de total de 48.646 lei, contract perfectat cu încălcarea procedurilor de achiziţie publică, ştiind că toate ofertele pentru această achiziţie au fost depuse de Daniel Liliac, cel care era adevăratul beneficiar al contractului. Contractul nu a mai fost executat datorită intervenţiei organelor judiciare, după efectuarea percheziţiei la sediul Carfil SA contractul fiind reziliat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.