Se scumpesc biletele RATB
RATB este a patra reţea de tansport public din Europa, înregistrând zilnic o medie de 2 milioane de călătorii. Totuşi, conducerea Regiei spune că toate cheltuielile sunt din ce în ce mai greu de suportat şi că s-ar impune o majorare a preţului biletelor de călătorie.
„Din 2008 au crescut costurile cu carburanții, au crescut și costurile salariale, dar și TVA. Încercăm să ținem un echilibru și pe partea salarială pentru că noi nu am intervenit în jos cum s-a întâmplat în alte ramuri ale economiei. Am păstrat oamenii pe aceleași salarii. Un bilet de călătorie a rămas tot la un preț de 1,3 lei. Eu cred că o ajustare la 1,8 lei sau 2 lei pe o călătorie ar putea să ne mai resusciteze pe partea de încasări”, a declarat directorul general al RATB, pentru Agerpres.Antonescu a subliniat că nu se pune problema retragerii gratuităţii pentru pensionari, dar a precizat că se ia în calcul impunerea unei formule controlate pentru aceştia. „Consider că o formă de gratuitate trebuie să existe, însă sub o formă un pic controlată. Aș restricționa la un interval orar, să zicem 9.00-15.00, pentru că, până în ora 9,00, majoritatea oamenilor activi pleacă la muncă și mă gândesc că pentru cei care s-au retras din activitate este suficient timp să își rezolve problemele. De asemenea, mă gândesc la acordarea unor carduri de călătorie deoarece în prezent nu știm câți pensionari transportăm, pentru că ei circulă acum în baza talonului. Am putea oferi această gratuitate sub formă de 90 de călătorii, în intervalul orar stabilit și dacă îl depășesc vor plăti suplimentar. În niciun caz nu ne gândim să le luăm acest drept”, a punctat directorul RATB.
În anul 2014 RATB a înregistrat venituri proprii de 357,6 milioane lei, iar acestea au fost constituite din vânzarea titlurilor de călătorie (163,5 milioane lei), din publicitate și închirieri spații sau utilaje (5,95 milioane lei) şi alte venituri (188,18 milioane lei).
Vicenţiu Daniel Antonescu a menţionat că RATB se află în „tratative avansate” cu companii de carduri și cu bănci pentru introducerea unui sistem de plată contactless, care a fost implementat deja în Cluj: „Este vorba de cardul de credit pe care îl avem cu toții, dar este unul contactless, și care îi permite călătorului să își valideze călătoria într-un mod foarte rapid, fără a-l mai scoate din buzunar, ci atunci când trece pe lângă stâlpul special conceput pentru plata contactless. În momentul de față suntem în tratative cu două bănci mari și importante. Suntem în discuții avansate, interesul este foarte ridicat și din partea băncilor, nu doar din partea noastră, și probabil că se va întâmpla acest lucru undeva în mijlocul verii. Pentru noi ar fi un beneficiu pentru că avem foarte mulți călători frauduloși”.
Şeful RATB a declarat că o mai bună gestionare a problemei validării cardurilor de călătorie ar duce la o îmbunătăţire a serviciilor oferite. În prezent, circa 40% dintre călători nu plătesc călătoria, iar 98% dintre aceștia fac frecvent acest lucru. „Toate acestea se regăsesc și în neputința noastră de a oferi un transport civilizat pentru că avem un procent mic de călători plătitori și pe aceștia îi mai și înghesuim în mijloacele de transport. Dacă am reuși să gestionăm problema validărilor, cu siguranță și mijloacele de transport în comun ar avea un anumit grad de fluență, ceea ce ar duce și la un grad de mulțumire din partea călătorilor și de atragere a lor către acest tip de transport”, a completat Antonescu.