Iohannis, avertisment dur la bilanțul MAI

0

Klaus Iohannis a declarat, luni, la sediul MAI, că în 2015, prioritare trebuie să fie creşterea gradului de siguranţă publică şi întărirea sentimentului de securitate în rândul cetăţenilor şi a arătat că, la „baza activităţii ministerului şi a componentelor sale trebuie aşezată cu fermitate ideea că nimeni nu este mai presus de lege”.

Iohannis a participat luni, la bilanțul activității Ministerului Afacerilor Interne pentru anul 2014.

„Cu toții ne dorim o Românie sigură. (…) Într-o societate democratică, ordinea și siguranța se împletesc în chip fericit cu libertatea. Iar sursa lor este nu frica, ci respectul față de lege, înțelegerea profundă a faptului că pe acest fundament se clădește prosperitatea și progresul unei întregi societăți. (…) O Românie sigură înseamnă multe lucruri: de la securitatea frontierelor la siguranța fiecărui cetățean pe stradă, mai ales a celor vulnerabili, de la intervenție eficientă în situații de urgență la descurajarea violenței, de la siguranța rutieră la cea în comunitate, de la combaterea criminalității organizate la grija față de individ. (…) Creşterea gradului de siguranţă publică şi întărirea sentimentului de securitate în rândul cetăţenilor trebuie să fie prioritare pentru anul 2015”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit Romaniatv.net.

Şeful statului a arătat că, la „baza activităţii ministerului şi a componentelor sale trebuie aşezată cu fermitate ideea că nimeni nu este mai presus de lege”.

„Am încredere în capacitatea cadrelor ministerului de a fi la înălţimea cerinţelor şi misiunilor ce le-au fost încredinţate, că vor contribui activ la consolidarea principiilor statului de drept şi de a pune în practică, în cele mai bune condiţii, noua legislaţie penală, demersuri necesare finalizării procesului de aderare a României la Spaţiul Schengen.

În același timp, un accent deosebit se cuvine a fi pus pe dimensiunea de prevenire a încălcării legii, inclusiv în cazul unor fenomene precum contrabanda și traficul, criminalitatea economică, constituirea de grupuri infracționale sau migrația ilegală.

Dezvoltarea unei societăți este, cred eu, direct legată de măsura în care latura preventivă devine mai eficientă decât cea punitivă atunci când vine vorba de încurajarea corectitudinii și legalității și descurajarea infracționalității.

Îmi doresc o Poliție mult mai axată pe prevenție, fie că este vorba de Poliția rutieră, fie de cea cu atribuții în zona criminalității economico-financiare. Putem avea o Jandarmerie mai puțin centrată pe paza unor obiective și mai prezentă pentru siguranța cetățenilor. Este nevoie, de asemenea, la nivelului Ministerului Afacerilor Interne de o muncă de informații mai consistentă, care să privească nu doar rețelele infracționale, ci și protecția propriilor cadre”, a adăugat Iohannis.

Preşdintele a vorbit şi de „constrângerile materiale cu care se confruntă oamenii care servesc legea”: „Voi pleda întotdeauna pentru condiții salariale și de muncă decente și pe măsura răspunderii. Vă rog însă să fiți conștienți că oamenii vă privesc și așteaptă să fiți modele de comportament și corectitudine în serviciul public. Îmi doresc ca toți cei chemați să aplice legea să fie în primul rând ei înșiși dincolo de orice suspiciuni, liberi de orice condiționări și mai presus de orice interese de grup sau particulare, din mediul economic și din orice domeniu.”

Iohannis le-a mai spus celor prezenţi că, în prezent, „contextul geopolitic din regiune reclamă acțiuni și măsuri la care dumneavoastră sunteți parte importantă”:

„Apariţia unui război hibrid, existenţa unor conflicte asimetrice şi îngheţate, tendinţele de modificări ale frontierelor, încălcarea unor reguli de drept internaţional pot fi o sursă de insecuritate și de export de infracţionalitate către statele europene, în special către România. Știu că aceste lucruri vă determină să fiți mai prompți, mai alerți și mai responsabili, pentru a proteja siguranța cetățenilor noștri. (…)

O altă direcţie de acţiune prioritară pentru anul 2015 trebuie să o constituie combaterea corupţiei cu impact asupra bunei guvernări, a capacităţii instituţionale a statului şi cu afectarea credibilităţii României pe plan extern. De asemenea, optimizarea Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, ca parte integrantă a Sistemului Naţional de Securitate, constituie o prioritate pentru instituţia dumneavoastră, ca vector principal în acest domeniu.

În ceea ce priveşte perspectiva pe termen scurt, Strategia Naţională de Apărare a Ţării, pe care o voi prezenta Parlamentului României, va constitui o bază în conturarea noii Strategii de ordine publică, care trebuie să fie elaborată şi în consonanţă cu Strategia de securitate internă a Uniunii Europene.”

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.