Deputații italieni au adoptat o lege anticorupție

Share:

Camera Deputaților a parlamentului de la Roma a adoptat joi seară un proiect legislativ vizând combaterea corupției, ale cărui prevederi înăspresc pedepsele împotriva infractorilor cu ‘gulere albe’ și prelungesc termenele de prescriere, transmite AFP.

Proiectul se afla depus la parlament de doi ani, dar adoptarea lui a fost stabilită ca prioritară de șeful guvernului, Mattteo Renzi, în această iarnă, după dezvăluiri privind o amplă rețea mafiotă la Roma în care erau implicați aleși din tot spectrul politic, informează Agerpres.

Aflat vineri la Riga, la summitul Parteneriatului Estic al UE, Matteo Renzi a salutat adoptarea legii și a declarat că Italia ‘devine din nou patria legalității’.

La rândul său, ministrul justiției, Andrea Orlando, a subliniat că ‘aprobarea legii anticorupție reprezintă un pas foarte important, pentru că, de acum înainte, țara posedă instrumente mai puternice pentru a combate corupția și mafia’.

Conform noii legi, pedepsele pentru corupție se majorează de la 6 la 10 ani de închisoare, cele pentru asociere mafiotă de la 10 la 15 ani pentru un membru de rând, și de la 12 la 18 pentru un șef de clan mafiot.

Termenul de prescriere a faptelor crește de la 10 la 18 ani și este reintrodusă infracțiunea de falsificare de bilanț, eliminată sub guvernarea lui Silvio Berlusconi. Cei care vor colabora cu justiția vor beneficia de o reducere de pedeapsă.

‘Corupții vor plăti tot, până la ultima centimă și până în ultima zi’ de închisoare, se angaja premierul Renzi în decembrie, exprimându-și indignarea pentru faptul că, din cei 50.000 de deținuți din penitenciarele din Italia, doar 257 erau condamnați pentru corupție.

La Roma, în jur de o sută de oameni de afaceri și politicieni, printre care fostul primar Gianni Alemanno (de dreapta, 2008-2013), sunt vizate de o anchetă care a scos la iveală o amplă rețea de fraudare a numeroase licitații și fonduri publice destinate, de exemplu, centrelor de primire a refugiaților.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.