Moțiunea PNL privind Agricultura, respinsă de senatori
Moțiunea PNL privind demisia ministrului Agriculturii Daniel Constantin a fost respinsă, marţi, de senatori, cu 43 de voturi „pentru”, 84, „împotrivă” și 4 „abțineri”. Votul a fost secret și electronic.
Ministrul Agriculturii Daniel Constantin le-a transmis senatorilor care au inițiat moțiunea simplă „Să oprim jaful! Agricultura țării și peste 1 milion de fermieri se zbat între secera lui Daniel Constantin și ciocanul lui Victor Ponta!” că nu au avut inspirație când au ales data acesteia, pentru că România a primit marți aprobarea oficială din partea Comisiei Europene pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.”Vreau să vă spun stimați colegi din opoziție că nu ați ales bine această dată pentru că în cursul zilei de astăzi (marți, 26 mai 2015—n.r.) Comisia Europeană deja a notificat România pentru faptul că a aprobat Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, cel mai important program pe care îl avem la dispoziție pe toate fondurile europene, un program după care se ghidează politica agricolă în următorii șase ani și care prezintă și soluțiile financiare pentru implementarea acestor politici„, a afirmat Daniel Constantin, potrivit Agerpres.
De asemenea, ministrul Agriculturii a arătat că o parte dintre senatorii semnatari ai moțiunii au votat legile pe care le atacă în moțiune, iar atunci au votat corect.”Nu vreau să intru într-o polemică cu dumneavoastră, dar nu pot să nu remarc inconsecvența deciziilor dumneavoastră uitându-mă pe textul moțiunii, pe numele senatorilor care au aprobat această moțiune. Ați atacat patru aspecte importante, patru capitole importante, două dintre acestea se referă la două acte normative: Legea 145, respectiv Ordinul 619 care are ramificații în OUG 3, aprobată de către dumneavoastră prin lege. Practic, i-am văzut în rândurile celor care au semnat moțiunea și nu înțeleg când au avut dreptate, atunci sau în momentul în care au aprobat aceste legi. Trebuie să vă spun că statistica oficială de pe site-ul Senatului arată că din cei 52 de semnatari ai moțiunii, pentru Legea 145 au votat 13 colegi din opoziție, 27 au fost absenți și 4 s-au abținut. Pentru Ordonanța 3, 16 senatori din cei prezenți au votat pentru, iar restul au absentat și că să fiu mai exact a fost un vot împotrivă„, a explicat Daniel Constantin.
Șeful MADR a subliniat că PDL și PNL au avut 8 miniștri ai Agriculturii în ultimii 10 ani.”Vă reamintesc faptul că în ultimii zece ani, Partidul Democrat Liberal și Partidul Național Liberal au avut 8 miniștri care au condus Ministerul Agriculturii. „Să oprim jaful!” ați spus dumneavoastră. Probabil că este un lucru care vă bântuie de pe vremea guvernării PDL”, a afirmat Constantin.Pe de altă parte, ministrul Agriculturii s-a arătat surprins că moțiunea nu face referire la teme precum realizarea cadastrului agricol sau reabilitarea sistemului de irigații din România.
PNL a solicitat demisia ministrului Agriculturii Daniel Constantin, prin moțiunea simplă „Să oprim jaful! Agricultura țării și peste 1 milion de fermieri se zbat între secera lui Daniel Constantin și ciocanul lui Victor Ponta!”, care a fost dezbătută, marți, în plenul Senatului. Din totalul de 168 de senatori au fost prezenți la dezbatere 112 senatori.
Liderul senatorilor social-democrați, Ilie Sârbu, a declarat, marți, în timpul dezbaterii moțiunii că aceasta este „o simulare de moțiune”. Potrivit lui Sârbu, textul moțiunii simple inițiate de PNL este inspirat de argumentația folosită de către fermierul Costel Caraș cu privire la sectorul laptelui.
„Atunci când am văzut titlul, mă gândeam că am de-a face cu un pamflet. (…) Uitându-mă mai atent pe textul moțiunii, am constatat că, probabil, în forma ei brută, a fost scrisă de domnul Costel Caraș și am argumente — se vorbește de sectorul laptelui. A fost o argumentație pe care dânsul o face mereu. (…) După aceea am văzut, cunoscându-l pe domnul Caraș, citindu-i memoriile, că a mai intervenit cineva în redactarea textului și mă gândeam că este mâna domnului Tudor Barbu. Dacă greșesc, îmi asum această greșeală. (…) Ca atare, nu am avut de-a face cu o moțiune, ci cu o simulare de moțiune și cu o susținere a sectorului laptelui, pe care cu toții îl susținem. Dar atât a putut să ne ofere astăzi noul PNL”, a afirmat Ilie Sârbu.
Liberalii susțin că o primă problemă în agricultură este legată de pierderea pieței. „Principala problemă cu care se confruntă agricultorii români este legată de dificultatea cu care aceștia pot concura pe piața agricolă internă din România. Practic, agricultorul român nu mai are loc să vândă în propria țară„, susțin semnatarii moțiunii, scrie Agerpres.
Ei afirmă că Legea 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol reprezintă „o lovitură decisivă” dată producției românești, în contextul în care obținerea atestatului de producător agricol și a carnetului de comercializare costă între 500 și 850 de lei.
Potrivit PNL, o altă problemă este legată de decapitalizarea agriculturii românești. „Agricultura sănătoasă nu merge fără bani, iar banii sănătoși se obțin numai din plusvaloare și din profit„, se explică în moțiune.
Liberalii îl acuză pe Daniel Constantin că a blocat subvențiile pentru agricultură printr-un ordin dat în aprilie, arătându-se și că sistemul informatic al APIA nu este funcțional.
Parlamentarii PNL afirmă totodată că legislația României în domeniul agricol promovată în ultimii trei ani este o „frână” în dezvoltarea agriculturii. „Majoritatea legilor și a normelor în vigoare, care sunt obligatorii de respectat în activitatea agricolă, au fost elaborate și promovate, fie pe baza unor interese individuale sau de grup, fie pe baza intereselor angajaților instituțiilor statului„, se susține în moțiune, afirmându-se că „Guvernul Ponta a complicat legislația cu scopul vădit de a-i ține pe agricultori sclavii statului și ai acoliților acestuia”.
În plus, liberalii spun că ANSVSA „protejează mafia și bolile din agricultură”. Ei afirmă că Guvernul nu ia nicio măsură împotriva bolii albastre și califică drept o minciună motivația ANSVSA de a nu trece la acțiune deoarece fermierii nu sunt de acord cu vaccinarea animalelor.
Liberalii critică totodată vizita ministrului Agriculturii în supermarket pentru verificarea prețurilor după scăderea TVA la alimente. „Adaosul comercial al supermarketului este de 121% față de prețul fermierului sau de 90% față de prețul fabricii de procesare„, adaugă PNL.
Moțiunea a fost depusă săptămâna trecută.