Iohannis, prima reacție după referendumul din Grecia

0

Grecii au votat în proporţie de 61,28% împotriva măsurilor propuse de creditorii internaţionali, 38,72% pronunţându-se în favoarea acestora, conform rezultatelor oficiale parţiale ale referendumului de duminică. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat speranţa că „înţelepciunea politică și economică va prima în cele din urmă și se vor găsi soluții care să însemne DA pentru viitorul european al Greciei”.

„Deși Grecia a votat NU la referendumul de duminică, sper că înţelepciunea politică și economică va prima în cele din urmă și se vor găsi soluții care să însemne DA pentru viitorul european al Greciei. Este foarte important pentru toate statele Uniunii Europene să se caute în continuare căi pentru a ieși din criză”, a scris preşedintele Klaus Iohannis pe contul de Facebook.

Ca urmare a faptului că grecii au spus „nu” propunerilor de acord făcute de creditorii internaţşionali, ministrul grec de finanțe, Yanis Varoufakis, și-a anunțat luni dimineață demisia.

„La scurt timp după anunțarea rezultatelor referendumului, am fost informat despre o anumită preferință a anumitor membri ai Eurogrupului și a unor ‘parteneri’ asociați (…) față de ‘absența’ mea la reuniuni, o idee pe care primul ministru (Alexis Tsipras) o consideră potențial utilă pentru obținerea unui acord. Din acest motiv, părăsesc Ministerul de Finanțe astăzi”, a scris Yanis Varoufakis, pe blogul său.

Tensiunea creşte în Europa după referendumul prin care grecii au respins categoric austeritatea cerută de creditorii internaţionali. Grecia se află într-o situaţie fără precedent, cu un viitor nesigur în faţa ei. Votul de duminică al grecilor are consecinţe importante, inclusiv pentru România. Leul ar putea pierde din valoare, iar statul ar putea plăti dobânzi mai mari la împrumuturi.

Votul de duminică nu este unul împotriva Europei, a spus premierul grec, care este sigur că va ajunge în scurt timp la un acord cu creditorii internaţionali.

Un summit special al zonei euro a fost convocat pentru marţi, pentru a discuta despre criza din Grecia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.