Moscova nu vrea tribunal special în cazul zborului MH17

Rusia și-a exercitat dreptul de veto miercuri în Consiliul de Securitate al ONU, blocând o rezoluție ce ar fi creat un tribunal special pentru a-i judeca pe cei responsabili de prăbușirea zborului de pasageri MH17 Malaysia Airlines doborât în iulie 2014 în estul Ucrainei, informează Reuters și AFP.

Unsprezece țări din cei 15 membri ai Consiliului au votat pentru rezoluția propusă de Malaezia, Australia, Olanda, Belgia și Ucraina, în timp ce trei s-au abținut: China, Venezuela și Angola. Înaintea votului, cele 15 țări membre au ținut un minut de reculegere în memoria celor 298 de victime ale prăbușirii Boeing-ului malaezian, în majoritate olandeze.

Ministrul malaezian al transporturilor Liow Tiong Lai a declarat în fața Consiliului după acest vot că trimite un „mesaj periculos de impunitate autorilor acestei crime oribile”, notează Reuters.

Zborul MH17 a fost doborât în iulie 2014, cu 298 de pasageri la bord, două treimi dintre ei olandezi. Avionul s-a prăbușit în teritoriul ucrainean controlat de separatiștii proruși.

Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Power, a declarat Consiliului că „niciun veto nu va sta în calea investigării acestei crime atroce, pentru a fi judecată”.

„Eforturile de a nega justiția doar intensifică durerea familiilor victimelor, care au suferit deja mai mult decât oricine dintre noi poate înțelege”, a spus ea, adăugând că „acesta este efectul veto-ului de astăzi al Rusiei”.

Ucraina și țările occidentale îi acuză pe rebelii din estul Ucrainei de doborârea avionului cu o rachetă de fabricație rusească. Dar Moscova a respins acuzațiile că a furnizat rebelilor sisteme de rachete anti-aeriene SA-11 Buk.

Rusia a propus propriul proiect rival de rezoluție, ce acordă un rol mai mare ONU într-o anchetă asupra a ceea ce a provocat doborârea avionului, dar fără înființarea unui tribunal.

Ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin a declarat că înființarea unui tribunal internațional este prematură. El a adăugat că proiectul rezoluției a fost prezentat pentru vot de Malaezia și co-sponsorii ei cunoscând faptul că va fi respins prin veto.

„Acest lucru, în opinia noastră, indică faptul că scopurile politice au fost mult mai importante pentru ei decât obiectivele practice. Este regretabil”, a spus Ciurkin. „Rusia este pregătită să coopereze în desfășurarea unei anchete depline, independente și obiective cu privire la motivele și circumstanțele prăbușirii”, a adăugat el.

Malaezia, Australia, Olanda, Belgia și Ucraina desfășoară o anchetă penală în legătură cu doborârea zborului MH17. Separat, un raport final privind cauza prăbușirii este așteptat în octombrie de la Biroul de Investigație pentru Securitate olandez.

La 21 iulie 2014, Consiliul de Securitate a adoptat în unanimitate o rezoluție cerând ca „cei responsabili sa fie trași la răspundere și toate statele să coopereze pe deplin în eforturile de a stabili responsabilitatea”, amintește Reuters.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.