Rusia avertizează UE

Lista de restricții a Rusiei la adresa unor reprezentanți ai țărilor din UE va fi prelungită atât timp cât Bruxellesul nu va renunța la rândul său la sancțiuni, a anunțat vineri Ministerul de Externe al Federației Ruse, comentând pe marginea deciziei UE de a prelungi până în martie 2016 sancțiunile împotriva Rusiei, informează agențiile de presă TASS și RIA Novosti.

‘Actuala decizie a Comitetului Reprezentanților Permanenți ai țărilor membre în UE mai trebuie să fie aprobată de Consiliul UE. După toate probabilitățile, acest lucru se va întâmpla în zilele viitoare. Deocamdată, din păcate, este evident că în problema prelungirii sancțiunilor împotriva unor organizații și cetățeni ruși domină punctul de vedere al minorității rusofobe agresive de la conducerea UE și al unor țări membre’, constată Ministerul de Externe al Federației Ruse.

Potrivit MAE rus, ‘sunt ignorate dovezile economiștilor și politologilor europeni privind ineficiența măsurilor restrictive împotriva Rusiei, precum și referitor la prejudiciile aduse economiei UE în urma introducerii sus-menționatelor sancțiuni, ilegale din punct de vedere al dreptului internațional’.

‘Sperăm că, treptat, în UE vor predomina abordările pragmatice și rezonabile în vederea stabilirii unor noi relații politice cu Rusia, care să se bazeze pe un parteneriat economic reciproc avantajos’, subliniază MAE rus.

Ministerul de Externe al Rusiei semnalează și ‘un alt aspect’: ‘caracterul total eronat al motivelor pentru care au fost și sunt introduse sancțiunile antirusești’. ‘Doar Washingtonul și Bruxellesul cred în ‘mantra’ pe care tot ei au și inventat-o, conform căreia Rusia nu îndeplinește Acordurile de la Minsk. Cel care nu le îndeplinește este chiar Kievul, susținut necondiționat de Occident’, a acuzat MAE rus.

‘Fără îndoială, durata sancțiunilor rusești depinde de pașii corespunzători din partea UE. Nu avem nevoie să prelungim această listă (de restricții) ‘cu porția’, după cum face UE: ea va dura până când UE își va anula propriile restricții. În cazul în care Bruxellesul va renunța la așa-zisa ‘listă neagră’ a sa, răspunsul nostru nu se va lăsa așteptat’, a dat asigurări MAE al Rusiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.