Liberalii au depus moțiunea de cenzură. Votul, pe 29 septembrie!

PNL a depus, luni, la Parlament, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului intitulată „Alege între România și Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!”. În documentul, semnat de 180 de parlamentari, liberalii susțin că prim-ministrul, fiind trimis în judecată, compromite o națiune întreagă și că liderii UNPR și PSD, Gabriel Oprea și Liviu Dragnea, sunt „complicii” acestuia dacă îl susțin în continuare.  

Moţiunea de cenzură, depusă luni de PNL, a fost semnată de 180 de parlamentari – 119 deputaţi, din care 112 PNL, şase neafiliaţi şi unul de la Grupul Democrat şi Popular şi 61 de senatori, din care 58 de la PNL şi trei neafiliaţi, relatează Romaniatv.net.

Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au stabilit  calendarul dezbaterii și votării moțiunii de cenzură.

Astfel, textul motiunii va fi citit săptămâna aceasta, în plenul comun de miercuri, iar dezbaterea şi votul vor avea loc, marţea viitoare, 29 septembrie. „Partidul Național Liberal a decis să depună, de îndată, această moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Victor Ponta pentru că situația actuală, cu un premier trimis în judecată, compromite o națiune întreagă. În orice altă țară din UE premierul și-ar fi dat demisia în momentul următor începerii urmăririi penale, adică acum mai bine de trei luni”, arată liberalii în moțiunea de cenzură obținută de Agerpres.

În document se arată că prin susținerea lui Victor Ponta, imaginea României va fi distrusă iremediabil.

„Domnule Gabriel Oprea, vrem să ne spuneți tuturor, acum, care este interesul național care reclamă menținerea lui Victor Ponta cu prețul decredibilizării acestei țări. Puneți în balanță promisiunea făcută lui Ponta și interesul acestui popor. Ce alegeți?! Domnule Liviu Dragnea, vorbeați recent de resetarea clasei politice, de o nouă politică. Sprijinindu-l pe Ponta, nu faceți decât să vindeți iluzii românilor. Menținerea PSD la guvernare nu poate fi un scop în sine. Nu mai confundați România cu partidul! Dacă vi-l doriți pe Ponta, folosiți-l. E bun de ‘Hopa Mitică’ pentru PSD! Pentru România, însă, este doar un scaiete veninos care trebuie smuls înainte de a ne periclita orice perspective. Dacă sunteți alături de Ponta, sunteți complicii lui. Dar sunteți poate chiar mai vinovați ca el. Distrugeți iremediabil imaginea României, imaginea noastră. Uitați-vă în presa internațională! Cu un astfel de precedent toxic, arătăm ca un stat care tolerează corupția sau care acceptă corupți la vârful celor mai importante instituții”, subliniază PNL.

Copreședinții PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, au anunțat vineri că liberalii vor depune luni moțiunea de cenzură pe tema lipsei de credibilitate a Guvernului Ponta. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Colegiului Director Național al PNL, desfășurată vineri la Poiana Brașov.

Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că moțiunea de cenzură anunțată de liberali este „un drept democratic al Opoziției”, iar social-democrații nu pot vota căderea propriului Guvern. Dragnea a spus, înainte de ședința Comitetului Executiv Național al partidului, că, personal, nu crede în reușita moțiunii și că ar putea cădea Guvernul, în urma acestui demers al liberalilor.

El a precizat că membrii PSD nu vor ieșirea de la guvernare și că vor discuta despre acest subiect și cu partenerii de coaliție. „Nimeni din partid nu vrea ieșirea de la guvernare. Vom face calcule pentru rămânerea la guvernare. PSD dorește să rămână la guvernare. Vom discuta în ședință rămânerea la guvernare. (…) Moțiunea de cenzură este un drept democratic al Opoziției. PSD nu poate vota să își dea jos propriul Guvern. Nu putem face asta. Încercăm să vorbim și cu liderii coaliției despre acest lucru”, a afirmat Dragnea.

Legat de sprijinul politic dat lui Victor Ponta, liderul social-democraților a evitat să dea un răspuns clar dacă luni se va lua decizia ca acesta să rămână sau nu premier și a respins ideea unui scenariu conform căruia PSD ar putea să îl revoce din funcția de prim-ministru cu condiția ca președintele Klaus Iohannis să facă o nominalizare tot de la social-democrați.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.