Președintele chinez a sosit în SUA

0

Președintele chinez Xi Jinping a sosit joi la Washington pentru o vizită de stat și convorbiri cu președintele Barack Obama așteptate să fie umbrite de diferențele asupra presupusului spionaj cibernetic chinez, politicilor economice ale Beijingului și disputelor teritoriale în Marea Chinei de Sud, relatează Reuters.

Vicepreședintele american Joe Biden i-a salutat pe Xi și soția acestuia la aterizarea avionului lor la baza forțelor aeriene Andrews, în a doua etapă a unei vizite de o săptămână, începută de președintele chinez la Seattle. În timp ce s-a aflat la Seattle, liderul chinez a încercat să asigure companiile americane că el lucrează pentru a crea un climat investițional chinez mai favorabil.

Xi a ajuns la Washington la scurt timp după ce papa Francisc a plecat din capitala federală, după o vizită ce a atras mulțimi entuziaste oriunde s-a aflat.

Casa Albă a înlocuit rapid steagurile Vaticanului cu cele ale Chinei în fața reședinței prezidențiale și s-a pregătit să întindă covorul roșu pentru Xi, dar liderul celei de-a doua celei mai mari economii a lumii se poate aștepta doar la o fracțiune din atenția acordată de programele de știri în Statele Unite popularului pontif, notează Reuters.

Canalele de televiziune americane erau ocupate să arate sosirea papei la New York în loc să transmită ceremonia de la sosirea lui Xi, care a stat alături de Biden în timp ce erau intonate imnurile naționale ale celor două țări.

Obama a planificat să-l primească pe Xi mai târziu în cursul zilei de joi pentru un dineu de lucru privat când, potrivit consilierilor de la Casa Albă, va începe discutarea principalelor puncte de dezacord între cele două țări.

Xi va fi primit cu toate onorurile vineri, inclusiv 21 de salve de tun, un summit oficial, o conferință de presă comună și un dineu oficial, adaugă Reuters.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.