Șocant: Jumătate din tăierile de păduri din România sunt ilegale!

Organizația non-profit Environmental Investigation Agency US (EIA) a publicat miercuri un nou raport potrivit căruia cel puțin 50% din tăierile de păduri din România sunt ilegale, iar compania austriacă Schweighofer pare să fie destinatarul pentru lemnul astfel obținut.

De asemenea, raportul EIA afirmă că Schweighofer a provocat pierderi masive industriei mobilei din România prin creșterea prețurilor și preluarea stocurilor de cherestea. În 2004, România a exportat produse din lemn în valoare de aproximativ un miliard de dolari iar în 2014 cifra a crescut la 2,5 miliarde de dolari. În schimb, exporturile de mobilă se cifrau, în 2004, la 762 milioane de dolari iar în 2014 au scăzut la 628 milioane de dolari. ‘Aceste cifre scot în evidență transformarea României dintre-o economie cu tradiție în realizarea de produse manufacturate într-un furnizor de resurse naturale’, arată raportul EIA.

‘Schweighofer este una din cele mai mari companii din sectorul lemnului din Europa și din păcate un factor major în defrișările ilegale din România’, a declarat directorul executiv al EIA, Alexander von Bismark.

În primăvara acestui an, organizația de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) a dat publicității un film în care arată cum conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer acceptă cu bună știință și recompensează lemnul tăiat ilegal printr-un sistem de bonificație.

În replică, Holzindustrie Schweighofer, prezent în România din 2002, a respins miercuri acuzațiile formulate de EIA subliniind că este adepta prelucrării responsabile a lemnului. ‘Tăierile ilegale de lemn afectează grav pădurile, precum și întreaga industrie de prelucrare a lemnului, astfel că este în interesul tuturor să promovăm sustenabilitatea, să avem un sistem riguros și eficient de control al originii lemnului și să prelucrăm doar lemn cu documente complete și corecte, care respectă toate reglementările din România și din Uniunea Europeană’, se arată într-un comunicat de presă al companiei austriece.

Holzindustrie Schweighofer subliniază că operează pe plan local alte două fabrici de cherestea — la Rădăuți și Reci, o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv la Siret și una de panel la Comănești, generând peste 3.000 de locuri de muncă direct în aceste locații și mai mult de 10.000 de locuri de muncă indirect, în industrii conexe. De asemenea, Holzindustrie Schweighofer susține că până acum a investit 778 milioane de euro în România, iar în ultimii patru ani a contribuit la bugetul statului cu peste 100 milioane de euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.