Războiul declarațiilor dintre Turcia și Rusia ia amploare

Share:
Războiul declaraţiilor dintre Rusia şi Turcia continuă. Vladimir Putin a afirmat că doar scuzele Turciei ar putea detensiona situaţia. În replică, Recep Tayyip Recep Erdogan avertizează Moscova să nu se joace cu focul.

Relaţiile dintre foştii inamici din timpul Războiului Rece, care păreau să devină în ultimii ani parteneri puternici, au ajuns la un nivel extrem de scăzut. Moscova a anunţat că reintroduce de la 1 ianuarie obligativitatea vizelor pentru cetăţenii turci. Vladimir Putin a acuzat autorităţile de la Ankara că susţin Statul Islamic. În ultimele săptămâni, aviaţia rusă a distrus sute de camioane-cisternă şi depozite de petrol. Un atac similar a fost executat şi de avioanele americane.

Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse:  „Se exportă petrol din Siria în cantităţi industriale, în special din zonele aflate sub controlul teroriştilor. Avioanele noastre au înregistrat această mişcare. Cisternele cu combustibil intră în Turcia zi şi noapte.”

Replica omologului turc a fost imediată. Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei:  „Să loveşti iresponsabil camioanele care participă în această regiune la activităţi comerciale sau la livrarea ajutorului umanitar înseamnă să te joci cu focul.  Recomandăm sincer Rusiei să nu se joace cu focul.”

Moscova ia în calcul impunerea de sancţiuni economice, în timp ce Ankara afirmă că acestea ar fi doar reacţii emoţionale şi ineficiente.

Recep Tayyip Erdogan, preşedintele Turciei: „Rusia se joacă cu focul când atacă opoziţia siriană,  care are legitimitate internaţională, sub pretextul atacării Daesh. Toată lumea admite că Turcia are dreptate în acest incident.”

Erdogan afirmă că l-a sunat pe liderul de la Kremlin, dar Vladimir Putin nu i-a răspuns. Presedintele Turciei speră că o întâlnire bilaterala ar putea fi posibilă la summitul pe probleme de mediu care va fi găzduit de Franţa.

Avionul Suhoi 24 s-a prăbuşit într-o zonă muntoasă din Siria, după ce a fost lovit de o rachetă lansată de un F-16 aparţinând armatei turce. Ankara susţine că avionl era în spaţiul aerian turc, însă Moscova afirmă că bombardierul său era deja în Siria. Ambii piloţi s-au catapultat. Unul a fost împuşcat mortal de rebelii sirieni, iar celăltalt a fost salvat, în cursul unei operaţiuni speciale, în care un alt soldat rus şi-a pierdut viaţa.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.