Ioan Oltean rămâne sub control judiciar!
Magistraţii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins, joi, cererea DNA de arestare preventivă a deputatului Ioan Oltean, inculpat în dosarul ANRP, urmând ca el să fie cercetat în libertate sub control judiciar, potrivit Romania TV. Decizia nu este definitivă, iar DNA poate face contestație.
Deputatul Ioan Oltean a fost audiat la ICCJ, joi seară, unde magistraţii au judecat cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a deputatului Ioan Oltean. Acesta este acuzat de DNA pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu, în dosarul despăgubirilor ANRP.
Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat miercuri, cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Ioan Oltean. În schimb, deputatul PNL Cătălin Teodorescu nu va putea fi arestat preventiv, întrucât nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru aprobarea solicitării DNA.
Preotul din Chitila care l-ar fi denuntat pe Ioan Oltean le-a povestit procurorilor DNA ca a participat la diverse petreceri ale celor din conducerea ANRP, unde acestia se imbatau si vorbeau de miliardele de euro care au disparut in anii 2009 – 2011, reiese din referatul procurorilor. Potrivit aceluiaşi document, așezământul social din Chitila, unde deputatul Ioan Oltean ar fi primit suma de 600.000 euro de la omul de afaceri Mihai Rotaru, era considerat drept „un paravan bun” pentru întâlnirile în care cei implicați în afaceri ilegale cu dosare ANRP discutau despre rezolvarea acestora.
Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a parlamentarilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, în dosarul în care sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie privind despăgubiri ilegale de aproape 109 milioane lei date de ANRP lui Mihai Rotaru.
Ioan Oltean este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Cătălin Florin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză, este urmărit penal pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Dosarul vizează despăgubirea ilegală acordată de comisia ANRP omului de afaceri Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, care în 2011 a primit aproape 109 milioane de lei pentru un teren din Piteşti în suprafaţă de peste 61.000 de metri pătraţi. Despăgubirea a fost acordată în perioada în care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP era condusă de Crinuţa Dumitrean.
Anchetatorii au stabilit, în baza probelor, că deputatul Ioan Oltean, „care avea relaţii cointeresate cu cesionarul şi cu preşedinta ANRP”, a intervenit la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului.
„În schimb, numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii”, susţin procurorii DNA.
Deputatul Cătălin Florin Teodorescu este acuzat că, împreună cu alţi inculpaţi, membri în comisia din ANRP – Crinuţa Dumitrean, atunci preşedinte al ANRP, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Marko Attila, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru -, a aprobat ilegal raportul de evaluare prin care terenul de peste 61.000 de metri pătraţi din Piteşti a fost evaluat la 108.932.000 de lei (aproximativ 25 de milioane de euro), sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru.
În acest dosar, ÎCCJ a decis joi ca Mihai Rotaru, Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Attila Marko, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru și evaluatorul Sergiu Negurici să fie cercetați în libertate sub control judiciar.