Crăciunescu dă o „palmă” contestatarilor săi. Profit peste estimări la RNP Romsilva!

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va încheia anul 2015 cu un „Profit brut” de 145 milioane lei, față de cel stabilit inițial prin bugetul de venituri și cheltuieli (aprobat prin Hotărâre a Guvernului) de 135 milioane lei, adică un procent de realizare de 107,4%.

Printr-o implicare totală a întregului personal angajat, în acest an, „Cifra de afaceri” realizată va fi de 1,42 miliarde lei, în creștere cu 5,2% față de cea programată de 1,35 miliarde lei. La finele anului 2015, prin adoptarea unei discipline financiare bazată pe principii clare privind alocarea resurselor pentru susținerea financiară a activității Regiei, aceasta a respectat obligația de a nu înregistra Obligații restante către bugetele publice”. „Rata lichidității generale” realizată pe parcursul anului curent va fi de 100%. De menționat că, pentru a obține venituri de 1000 de lei, Romsilva a cheltuit 913,4 lei. Această sumă reprezintă 99,5% din valoarea programată pentru „Cheltuielile la 1000 lei venituri” care a fost prevăzută în BVC la nivelul de 918,2 lei.

Indiscutabil, meritele îi aparțin directorului general, Adam Crăciunescu, un profesionist în domeniul silviculturii, care alături de echipa din jurul său a reușit să impună la Romsilva un management exigent, transparent, competitiv, pliat pe realitatea anului 2015. De altfel, în cei patru ani de când conduce Romsilva, Crăciunescu a reușit să tureze în plin motoarele profitului. De la un profit de doar 30 de milioane de lei în 2012, la indicatorii de performanță de acum (o creștere a profitului de peste patru ori!), drumul a fost anevoios, plin de provocări, dar parcurs cu încredere, optimism și rezultate pe măsură de managementul actual al Romsilva.

În aceste condiții, corul jalnicilor contestatari ai lui Adam Crăciunescu ar trebui să înceteze definitiv. Din păcate, „dăunătorii” din jurul Romsilva, cei care vor să pună mâna pe pădurile României, vor continua să critice/atace conducerea Romsilva în disprețul unei realități evidente.

Sunt convins, însă, că oficialii Ministerului Mediului, Apelor și Pădurii, premierul Cioloș, vor lăsa și pe mai departe profesioniștii din fruntea Romsilva să se ocupe de buna administrare a pădurilor de stat ale României, ba mai mult vor acorda actualei conduceri un sprijin bugetar consistent pentru realizarea proiectelor deja demarate sau care vor fi demarate în anii următori.

În altă ordine de idei, „suprafața fondului forestier proprietate publică a statului pentru care s-au efectuat lucrările de amenajare a pădurilor” a totalizat 306.881 ha și reprezintă 93,8% din suprafața inițial prevăzută în programul pentru acest an, de 326.993 ha. Diferența provine din faptul că fundamentarea programului s-a făcut pe baza informațiilor deținute la finele trimestrului III al anului 2014, iar realizările sunt corespunzătoare suprafețelor rămase în proprietatea statului, după retrocedarea, în perioada respectivă, a unor terenuri forestiere, pe raza ocoalelor ce au făcut obiectul revizuirii amenajamentelor silvice. „Încadrarea programelor de investiții în sursele de finanțare aprobate” a fost asigurat. Pentru asigurarea regenerării pădurilor exploatate în conformitate cu prevederile amenajamentelor silvice, sau pe terenuri lipsite de vegetație forestieră, au fost executate „lucrări de regenerare a pădurilor” pe o suprafață totală de 16.325 ha. Această suprafață este cu 6,8% mai mare decât cea programată (15.292 ha).

Una dintre preocupările principale a conducerii Romsilva constă în „dezvoltarea și motivarea personalului”. Printre acțiunile de motivare putem enumera: drepturi de natură salarială, drepturile persoanelor disponibilizate prin concedieri colective (în cursul anului, pentru eficientizarea activității s-au făcut reorganizări la toate nivelurile ierarhice, în urma cărora au fost disponibilizați efectiv doar 125 de salariați). De asemenea, pe tot parcursul anului, în cadrul activității de formare profesională a personalului din structura Romsilva, au continuat cursurile postuniversitare de scurta durată sau cursuri specializate, cursuri de calificare în diferite meserii și schimburi de experiență.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.