Acord de colaborare ALDE-PSD la alegerile locale!

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, vineri, că formațiunea pe care o conduce va semna un acord de colaborare în alegeri cu PSD, însă documentul nu va viza și aspecte referitoare la modificarea sistemului electoral, fiindcă sunt două subiecte care nu au legătură.

Tăriceanu a anunţat că, în acest moment, proiectul de acord este în lucru, documentul urmând să traseze cadrul viitoarei colaborări între cele două partide politice, PSD și ALDE având împreună „un evantai larg de posibilități”, informează Agerpres.

„Nu știu să vă spun (când urmează să fie semnat — n.r.). Vă pot spune că o să semnăm. În momentul de față, discutăm pe marginea unui proiect de acord. Acordul, în principiu, trasează cadrul unei posibile colaborări pentru alegerile locale și pentru mai departe. Posibil și alegerile parlamentare. Nu știu încă, o să vedem. Negociem. (…) După alegeri, putem să facem alianțe în consiliile locale și în consiliile județene, sigur că da. Avem un evantai larg de posibilități — putem să susținem candidați comuni, putem să mergem pe liste separate„, a declarat copreședintele ALDE.

Potrivit lui Tăriceanu, semnarea acestui acord este necesară întrucât „un document de alianță cu PSD nu există”, iar ALDE și PSD trebuie să dea o „direcție” organizațiilor din teritoriu. Întrebat de ce ALDE nu a semnat acordul cu PSD odată cu UNPR, Tăriceanu a replicat: „Ghici! Pentru că suntem un partid separat și, în relația asta, nu am considerat că este util să facem un acord tripartit. Considerăm că e nevoie de un acord bipartit„.

Legat de posibilitatea ca în acordul PSD-ALDE să fie stipulată și o prevedere referitoare la modificarea legislației electorale, Tăriceanu a afirmat că aceste chestiuni „nu au nicio legătură una cu alta”.”Ce legătură are sistemul de vot cu o colaborare în alegeri? Sunt două lucruri care, cum e Casa Poporului cu Hotelul Intercontinental, nu au legătură„, a explicat el.

Tăriceanu a reiterat că, din punctul de vedere al ALDE, legislația electorală nu ar trebui să fie modificată de un Parlament aflat la final de mandat și „mai ales acum, înainte de alegeri”.

Dacă vorbim de modificarea legii alegerilor locale trebuie să discutăm și alte lucruri. Când Parlamentul este pe final de mandat, cu credibilitatea scăzută foarte mult, cu erodarea politică firească, care are loc în orice ciclu electoral, nu se mai angajează proiectele mari de reformă politică. Ele revin viitorului Parlament care are o legitimitate reîmprospătată de alegeri. Deci, după alegerile următoare, putem să discutăm dacă este nevoie să modificăm sau nu legislația de Cod electoral. (…) Este o problemă de imagine pentru Parlament că încercăm să modificăm legislația electorală când vrea un partid ca să îi fie legislația convenabilă. Asta e problemă de imagine, dacă e să o spun clar. Parlamentul, până la urmă, ce face? Joacă tontoroiul după cum vrea un partid?„, a spus Călin Popescu-Tăriceanu.

Copreședintele ALDE a menționat că pentru formațiunea sa un sistem electoral în două tururi „este considerat convenabil, pentru că sistemul electoral într-un tur favorizează partidele mari”. Însă legislația electorală nu ar trebui să favorizeze un partid sau altul, a completat el.

„Când s-a constituit Comisia de Cod electoral s-a discutat și s-a găsit un consens între partidele reprezentate în Parlament și PNL a fost foarte încântat de această formulă cu vot într-un singur tur pentru că, la vremea respectivă, PNL figura pe primul loc în sondaje și au considerat că varianta asta îi favorizează. Azi, când nu mai sunt pe primul loc în sondaje, consideră că îi defavorizează și schimbăm legislația. Nu se poate așa, nu merge așa… schimbăm legislația cum îi convine unui partid?„, a punctat Tăriceanu.

El a respins, totodată, afirmațiile potrivit cărora proiectul PNL privind alegerea primarilor în două tururi ar fi blocat în circuitul legislativ. „(Proiectul de lege — n.r.) poate să fie în circuitul parlamentar, să știți că sunt multe trăznăi în circuit parlamentar, sunt multe proiecte care primesc avize nefavorabile de la comisii. Deci n-ar fi nici primul, nici ultimul„, a completat liderul ALDE.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.