Un român din cinci preferă trecerea la monarhie

0

21% dintre români susțin că ar prefera trecerea la monarhie, în timp ce 62% declară că ar alege menținerea republicii în eventualitatea organizării unui referendum privind forma de guvernământ în țara noastră, potrivit datelor unui sondaj IRES. În schimb, aproape două treimi dintre respondenţi consideră că România ar fi evoluat înspre mai bine dacă după Revoluția din 1989 s-ar fi optat pentru monarhie.

Aproape două treimi (61%) dintre români au încredere în Casa Regală, iar 93% susțin că au auzit despre această instituție, potrivit studiului „Casa Regală a României la 150 de ani — Percepții și reprezentări”, publicat în revista Sinteza și citat de Agerpres.

„Încrederea în Casa Regală este prezentă pe coordonate pozitive (multă și foarte multă) în rândul a 61% dintre cei chestionați și crește odată cu înaintarea în vârstă, iar respondenții cu studii superioare declară în mai mare măsură decât cei cu un nivel de educație mai scăzut că au multă sau foarte multă încredere în această instituție; proporția celor care declară că au foarte multă sau multă încredere în Casa Regală a României este mai scăzută în Moldova, față de celelalte regiuni”, precizează studiul.

Potrivit sondajului, „între 6 și 7 intervievați din 10 nu au dat un răspuns când au fost întrebați ce principii sau valori reprezintă, în viziunea lor, Casa Regală a României, iar dintre cei care au oferit un răspuns la această întrebare, cei mai mulți au menționat drept principii evocate de Casa Regală corectitudinea, seriozitatea, încrederea, tradiția, onestitatea, cinstea și stabilitatea”.

Studiul relevă că aproape un sfert (23%) dintre cei care au auzit de Casa Regală a României cunosc activitatea acestei instituții, bărbații, persoanele care locuiesc la oraș și cele care trăiesc în sudul României declarând într-o proporție mai mare că ar cunoaște activitatea Casei Regale. Doar 5% dintre cei care sunt familiarizați cu activitatea Casei Regale sunt nemulțumiți și au o părere proastă sau foarte proastă despre ea.

O treime dintre cei care au auzit de Casa Regală a României sunt familiarizați cu activitatea principesei Margareta și a principelui Radu, părerile celor care cunosc activitatea principilor fiind bune sau foarte bune în proporție de 90%, doar 6% dintre aceștia declarând că părerea lor este proastă sau foarte proastă.

Unul din zece respondenți nu își declară opinia cu privire la gradul de implicare a membrilor Casei Regale în viața publică din România. Proporțiile celor care cred că aceștia sunt implicați atât cât trebuie în viața publică din România și a celor care consideră că sunt implicați insuficient sunt apropiate: 42% versus 45%.

Întrebați ce anume ar trebui să facă membrii Casei Regale pentru a fi mai implicați în viața publică din România, respondenții care consideră că aceștia sunt implicați insuficient recomandă cel mai frecvent: o mai mare implicare în politică/ legislație (17%), Casa Regală să se facă mai bine cunoscută (10%) și Casa Regală să sprijine săracii /să realizeze acte de caritate (6%).

Relațiile Casei Regale cu Europa și alte Case Regale sunt evaluate pozitiv în cea mai mare măsură, 85%, respectiv 84% dintre respondenții care au auzit de Casa Regală a României având o părere foarte bună și bună despre acestea.

În ceea ce privește percepția referitoare la relațiile dintre Casa Regală și români, 82% dintre respondenții care au auzit de Casa Regală au o părere bună sau foarte bună.

Relațiile Casei Regale cu Președinția României suscită opinii pozitive în rândul a 73% dintre persoanele cărora le-a fost adresată această întrebare, iar relațiile pe care Casa Regală le are cu societatea civilă determină păreri bune sau foarte bune în rândul a 67% dintre intervievați.

Relațiile dintre Guvern și Casa Regală sunt percepute pozitiv de către majoritatea respondenților (55%), iar cele cu Parlamentul și oamenii politici români înregistrează evaluări pozitive în proporție de 53%, respectiv 46%.

77% dintre respondenții care au auzit de Casa Regală a României sunt de părere că în viitor relațiile acesteia cu societatea românească ar trebui să se consolideze și alți 10% dintre respondenți menționează că rolul Casei Regale ar fi să preia puterea/conducerea țării.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.