NATO rămâne în Afganistan (și) după 2016!

NATO a decis vineri prelungirea dincolo de sfârşitul anului 2016 a misiunii sale „Resolute Support” de instruire şi consiliere a forţelor armate afgane, confruntate cu „provocări grave de securitate”, a anunţat secretarul general Jens Stoltenberg la Bruxelles, la finalul reuniunii miniştrilor de externe din cele 28 de state aliate, transmite AFP.

„Forţele afgane fac dovadă de un curaj adevărat (…) şi beneficiază din partea noastră de instruire, consiliere şi asistenţă, dar Afganistanul continuă să se confrunte cu provocări grave de securitate”, a explicat Stoltenberg.

„Acesta este motivul pentru care, astăzi, miniştrii şi-au dat acordul pentru a sprijini misiunea ‘Resolute Support’ dincolo de anul 2016”, a adăugat secretarul general. „Autorităţile noastre militare vor studia detaliile misiunii dincolo de 2016, inclusiv în regiunile din Afganistan”, a arătat el, fără a preciza până la ce dată va fi continuată misiunea.

În urmă cu un an, Alianţa îşi anunţase intenţia de a transforma această misiune într-una civilă, dacă situaţia de securitate din Afganistan se va ameliora, notează Agerpres.

Pe de altă parte, Stoltenberg s-a declarat „încrezător” că, la viitorul summit din 8-9 iulie de la Varşovia, liderii statelor NATO „se vor angaja cu fermitate să continue finanţarea forţelor afgane până în 2020”.

Fondul creat în acest scop dispune în prezent de 1,4 miliarde de dolari, dar sunt necesare cel puţin 5 miliarde pe an.

NATO a încheiat, la 31 decembrie 2014, misiunea de luptă în Afganistan lansată după atentatele din 11 septembrie 2001, pe care a continuat-o cu ‘Resolute Support’, la care participă 13.000 de militari, dintre care aproape 10.000 de americani.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.