Erdogan îi cere scuze lui Putin

0

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a scris omologului său rus, Vladimir Putin, pentru a-şi exprima regretul în legătură cu doborârea, în luna noiembrie, a unui avion militar rus în apropierea graniței turco-siriene şi a cerut scuze familiei pilotului, a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit Reuters.

Preşedintele turc i-a scris lui Vladimir Putin pentru a-şi exprima regretul în  legătură cu doborârea unui avion militar rus în noiembrie 2015, dar şi pentru a face un apel la restabilirea relațiilor între Moscova și Ankara.

„Preşedintele i-a solicitat omologului său rus să restabileasacă relaţiile tradiţionale de prietenie dintre Turcia şi Rusia şi să coopereze în privinţa crizelor regionale şi a combaterii terorismului”, afirmă purtătorul de cuvânt al preşedintelui Erdogan, Ibrahim Kalin, într-o declaraţie de presă.

„Suntem încântați să anunțăm că Turcia și Rusia au convenit să ia, fără întârziere,  măsurile necesare,  în vederea îmbunătățirii relațiilor bilaterale”, se mai arată în declaraţie.

La 24 noiembrie 2015, aviaţia militară turcă a doborât un aparat rus de vânătoare Suhoi 24 în apropierea graniţei sale cu Siria. Imediat după incident, Ankara a afirmat că i-a fost violat spaţiul aerian, în timp ce Moscova a insistat că aparatul nu a părăsit spaţiul aerian sirian. Unul dintre cei doi piloţi supravieţuitori a infirmat varianta autorităţilor de la Ankara afirmând că nu au existat avertizări – nici semnale radio, nici optice. Pentagonul a confirmat însă că piloţii turci au avertizat de mai multe ori avionul rus înainte de a-l doborî.

Subiectul a ajuns şi la Bruxelles, unde  a fost convocată imediat o reuniune extraordinară a NATO. „Toată lumea ar trebui să respecte dreptul Turciei de a-şi apăra graniţele”, a fost reacţia preşedintelui turc; „Doborând avionul, Turcia a înjunghiat Rusia pe la spate, comportându-se ca o ţară complice cu teroriştii”, a replicat Putin.

După doborârea avionului militar rus, Rusia a impus restricții comerciale Ankarei. Vladimir Putin  declara că doar scuzele Turciei ar putea detensiona situaţia, iar Erdogan a răspuns atunci că liderul rus nu îi răspunde la telefon.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.