Erdogan îi cere lui Obama să-l extrădeze pe Gulen

0

Preşedintele Recep Erdogan a cerut din nou Statelor Unite să-l extrădeze pe Fetullah Gulen, un subiect ce tensionează relaţiile bilaterale. Liderul turc i-a acuzat pe susţinătorii clericului că ar fi fost implicaţi în seria de atacuri cu bombă din sud estul ţării. Cel putin 14 oameni au murit şi peste 200 au fost răniţi în atentate, cele mai grave de după puciul eşuat.

Turcia se confruntă cu atacuri comise de diferite organizaţii teroriste, care acţionează împreună. Aceasta este concluzia preşedintelui Erdogan, care spune că susţinătorii clericului musulman Fetulah Gulen s-ar fi implicat alături de militanţii PKK în atacurile sângeroase comise în sud estul ţării.

Acestea au vizat în special posturi de poliţie dar şi un convoi militar. Premierul i-a vizitat pe răniti la spital şi a anunţat o anchetă dură.

Recep Erdogan nu vede nici o diferenţă între jihadiştii Statului Islamic, PKK şi ceea ce numeşte organizaţia teroristă a lui Gulen.

Într-un discurs televizat el a amintit că i-a cerut personal lui Barack Obama să-l extradeze pe Gulen. Să-l aducem în faţa justiţiei. Nu e cazul să întârziem. Lucrurile merg într-o direcţie diferită în ţara noastră,  iar un partener strategic nu ar trebui să îngreuneze munca partenerului său. Din contră.

Washingtonul a solicitat dovezi clare care să ateste implicarea clericului în puciul eşuat. Parchetul turc a cerut  două pedepse de închisoare pe viata pentru Fetulah Gulen şi una suplimentară de 1900 de ani. Rechizitoriul la adresa sa are peste 2500 de pagini.

A fost emis un nou decret privind trecerea spitalelor militare sub controlul Ministerului Sănătatii. În acelaşi timp au fost concediate din ministere, Armată şi Justitie o serie de persoane suspectate de legături cu organizaţia lui Gulen, care nu îşi vor mai putea folosi gradele sau titlurile profesionale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.