Hollande riscă să nu fie nominalizat la prezidențiale

0

Președintele francez Francois Hollande ar putea să nu câștige nominalizarea din partea socialiștilor pentru alegerile de anul viitor, un sondaj dat publicității luni plasându-l pe primul loc în alegerile primare pe Arnaud Montebourg, fost ministru al industriei, transmite Reuters.

Sondajele îl dau de mai multă vreme pe Hollande perdant în fața oricărui adversar probabil în scrutinul prezidențial, însă cel publicat luni îl arată învins de Montebourg în alegerile primare ale Partidului Socialist.

Montebourg, 53 de ani, cunoscut pentru linia sa marcant de stânga, și-a anunțat duminică intrarea în competiția internă a Partidului Socialist, care va avea loc în ianuarie.

Sondajul BVA-Salesforce, realizat între 13 și 20 septembrie, îl indică pe fostul ministru învingător în aceste alegeri, cu 52% — 48% în fața lui Hollande.

François Hollande, în vârstă de 62 de ani, se află la cea mai scăzută cotă de popularitate atinsă de un președinte francez. El nu și-a declarat deocamdată în mod oficial candidatura, un anunț fiind așteptat în luna decembrie.

Viitorul președinte francez va fi ales probabil într-un al doilea tur de scrutin, în care se prevede că vor accede candidatul de centru-dreapta (fostul premier Alain Juppe sau ex-președintele Nicolas Sarkozy) și președinta Frontului Național (extrema dreaptă), Marine Le Pen.

În 2011, Montebourg a obținut un scor suprinzător de mare, 17%, în alegerile primare în care Hollande și-a asigurat candidatura din partea socialiștilor. În mai 2012, Francois Hollande l-a învins pe președintele de atunci, Nicolas Sarkozy, o victorie care l-a trimis pentru cinci ani la Elysee.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.