Donald Tusk, despre consecințele Brexit

0

Singura alternativă pentru un „Brexit” dur, în sensul unei ieşiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană fără compromisuri este „niciun Brexit” – adică, practic, o anulare a rezultatului referendumului privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – este de părere preşedintele Consiliului European (CoE), Donald Tusk.

„Adevărul brutal este acela că Brexit-ul va fi o pierdere pentru noi toţi. Pe masă nu sunt prăjituri, ci numai sare şi oţet”, a explicat Tusk ţinut la Centrul pentru Politica Europeană (EPC) – un think tank cu sediul la Bruxelles.

„Este inutil să speculăm cu privire la un „brexit. Singura alternativă posibilă la un brexit dur este niciun brexit. Chiar dacă astăzi aproape nimeni nu mai crede în această posibilitate”, a mai spus preedintele CoE. Tusk s-a angajat să ocrotească interesele UE în ansamblu şi interesele fiecărui stat din cele 27 ale Uniunii Europene.

Premierul britanic Theresa May a indicat recent că lansarea ofcială a procedurii de divorţ cu Uniunea Europeană va fi declanşată până la sfârşitul lunii martie din 2017. May a lăsat să se înţeleagă că vrea să angajeze Marea Britanie pe calea unui „Brexit dur”, cu un control strict la asupra imigraţiei,dar şi cu acces la piaţa unică.

UE a reamintit că, în mod normal, o ţară externă care vrea să aibă acces la o piaţă unică trebuie să accepte patru libertăţi de circulaţie – cea a mărfurilor, cea a serviciilor, cea a capitalurilor şi cea a persoanelor. „În această privinţă, nu va fi loc de compromisuri”, a mai spus Tusk.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.