Alegeri Moldova: Dodon și Sandu se vor confrunta în turul II!

0

Preşedintele Republicii Moldova va fi ales pe 13 noiembrie, când va avea loc al doilea tur de scrutin. Se vor confrunta candidatul socialist, Igor Dodon, şi candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu. De altfel, şi sondajele arătau că aceştia erau candidaţii cu cele mai mari şanse de a intra în turul al doilea.

Candidatul socialiştilor, Igor Dodon, a obţinut 48,5% din voturi, iar Maia Sandu, care e susţinută de 3 partide pro-europene, are 38,2%. Acestea sunt rezultate preliminare, după numărarea a 99,5% dintre voturi.

Prezenţa la urne a fost, conform datelor preliminare, de 48,9% din totalul persoanelor cu dreptde vot.

Republica Moldova se confrunta cu mari probleme economice, accentuate anul trecut şi defurtul a 1 miliard de dolari din bănci, echivalentul a 15 la sută din PIB.

Oamenii au ieşit atunci în strada, iar FMI şi Uniunea Europeană au blocat ajutoarele pentruChişinău, inflaţia a explodat, iar moneda naţională s-a prăbuşit.

Un fost premier, Vlad Filat,  a fost pus sub acuzare, încătuşat în direct la televizor şi arestat.

Dar mulţi moldoveni cred că şi alţi membri ai elitei pro-europene au fost complici în această escrocherie. Ambii candidaţi au promis că vor fi pedepsiţi vinovaţii pentru furtul secolului.

Cei doi au însă planuri diferite pentru relaţiile externe. Candidatul pro-rus, Igor Dodon, a spus că, dacă va câştiga, va organiza un referendum în privinţa acordului de asociere la Uniunea Europeană şi va propune ca Moldova să facă parte din Uniunea Euroasiatică, dominată de Moscova.

Maia Sandu, fost economist la Banca Mondială şi fost ministru el Educaţiei, promite o mai mare apropiere de Europa. Ea a avertizat că Moldova s-ar putea întoarce în sfera de influenţă a Moscovei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.