Se reorganizează DIPI!
Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri proiectul de OUG privind reorganizarea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din cadrul Ministerului de Interne. În urma reorganizării, va fi înfiinţată Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI), o structură militarizată.
Directia Generala de Protectie Interna se va infiinta in subordinea Ministerului Afacerilor Interne si va functiona ca structura specializata cu atributii in domeniul securitatii nationale, din aria de competenta a acestui minister, se arata intr-un comunicat al Guvernului.
Noua structura va desfasura activitati informativ-operative, exclusiv pe domeniul de competenta al MAI, ceea ce va asigura departajarea de celelalte structuri cu atributii in domeniul securitatii nationale. Odata cu crearea acestei structuri se va desfiinta Departamentul de Informatii si Protectie Interna.
DGPI va contribui la realizarea misiunilor MAI alaturi de Politia Romana, Jandarmeria Romana, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Politia de Frontiera Romana, Inspectoratul General pentru Imigrari, Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale, Agentia Nationala Antidrog si Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane. De asemenea, aceasta structura va face parte din sistemul national de aparare si din Comunitatea Nationala de Informatii.
Structura organizatorica si numarul de posturi ale DGPI se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor interne. Echipa de comanda a DGPI va fi formata din specialisti in domeniu- cadre militare in activitate- fapt ce va garanta desfasurarea activitatii structurii in conditii de impartialitate si echidistanta. Conducerea DGPI va fi asigurata de un director general, numit in functie prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului afacerilor interne, cu avizul CSAT.
Noua structura va desfasura activitati de informatii, contrainformatii si protectie in scopul identificarii, prevenirii si contracararii amenintarilor, vulnerabilitatilor si factorilor de risc care pot conduce la tulburarea grava a ordinii publice sau care vizeaza patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional si capacitatea operationala a MAI. Aceasta structura nu va mai avea competenta de a derula activitati informativ – operative pentru identificarea, prevenirea si contracararea vulnerabilitatilor, factorilor de risc si amenintarilor in zona combaterii terorismului, cyberintelligence si criminalitatii organizate transfrontaliere, respectiv activitatilor asociate, domenii care sunt acoperite de activitatea desfasurata de SRI. De asemenea, spre deosebire de DIPI, DGPI nu va mai avea competente in a derula activitati de culegere de informatii in scopul prevenirii si combaterii criminalitatii, circumscrise domeniului crimei organizate, fraudei si spalarii banilor, traficului si consumului ilicit de droguri, traficului de persoane etc. La nivelul MAI aceste activitati vor fi desfasurate de catre Politia Romana.
DGPI va desfasura insa activitati de culegere a informatiilor in scopul asigurarii integritatii profesionale a personalului MAI, inclusiv din perspectiva amenintarilor, vulnerabilitatilor si riscurilor la coruptie, se mai arata in comunicat.
Pe componenta de securitate, DGPI va asigura, la nivelul MAI, coordonarea si controlul activitatilor pentru protectia informatiilor clasificate nationale, ale NATO si ale UE, gestionate de structurile MAI. De asemenea, va asigura, la nivelul MAI, coordonarea si controlul activitatii pentru securitatea cibernetica.
Personalul DGPI va fi format din cadre militare si personal contractual. Pentru asigurarea unui nivel ridicat de integritate, posturile vacante de executie si de conducere vor putea fi ocupate doar dupa efectuarea unor verificari de specialitate. Verificarile se fac in scopul identificarii oricaror elemente ce ar putea reprezenta vulnerabilitati la adresa securitatii nationale.
Politistii din cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna se pun la dispozitia MAI, in vederea numirii intr-o functie corespunzatoare. Acestia pot participa la procedurile de ocupare a posturilor vacante din DGPI. Personalul contractual din cadrul DIPI se preia in cadrul Directiei Generale de Protectie Interna.
In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de vor lua masuri pentru operationalizarea administrativa a noii structuri si in acest sens va fi adoptata o hotarare de guvern privind structura organizatorica a MAI, un ordin de ministru pentru structura organizatorica si regulamentul de functionare al DGPI, precum si un ordin al sefului DGPI pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioara al structurii.