Maria Grapini cere clarificări Comisiei Europene

Marți, 11 aprilie, în Parlamentul European, s-a consumat o întâlnire importantă între eurodeputații S&D și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în cadrul Comisiei LIBE. Discuțiile au vizat temele cheie ale momentului deloc ușor pe care îl traversează Europa: de la azilanți, vize umanitare și până la situația aparte a Ungariei, prin prisma declarațiilor recente și acide ale lui Viktor Orban.

Membru al Comisiei LIBE, europarlamentarul Maria Grapini a oferit, ulterior întâlnirii, detaliile cele mai importante.

“Dialogul cu Frans Timmermans s-a concentrat pe pachetul european de azil – gestionarea migranților, procedurile de relocare ale lor (în condițiile în care unele state blochează acest proces și nu doresc să preia refugiati iar altele  sunt supraaglomerate), apoi am discutat despre vizele umanitare, care ar fi o variantă juridică potrivită de intrare în legalitate a celor care migreaza ilegal. S-a decis că CE va analiza această posibilitate și va emite un verdict.  Teama cea mare este aceea că statele membre vor pierde controlul persoanelor care intră pe teritoriul lor”, a declarat Maria Grapini, după întâlnirea cu prim-vicepreședintele Comisiei.

Cât despre situația din Ungaria, europarlamentarul român a spus că abordarea oficială a lui Timmermans a fost apolitică. Miercuri, Colegiul Comisarilor va relua discuția mai aprofundat, va analiza declarațiile lui Viktor Orban, pre și post semnarea Declarației de la Roma și va cere, imperios, dialog cu țara vecină României.

“Discuțiile de astăzi sunt foarte importante pentru întreaga comunitate europeană. Suntem într-un impas, provocările sunt majore, tensiunile la fel și trebuie să încercăm găsirea unui limbaj comun. Am cerut Comisiei Europene să clarifice si să comunice în spatiul public care este diferența între migranți si refugiati, care sunt procedurile de azil, având în vedere situațiile de terorism apărute în statele membre. Aceste precizări sunt esențiale!”, a conchis Maria Grapini.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.