Ministrul Justiției, despre extrădarea lui Ghiță

0

Ministerul Justiției aşteaptă documente din partea DNA, Înalta Curte de Casație și Justiție și Tribunalul Prahova pentru a demara procedurile de extrădare a lui Sebastian Ghiţă.

Ministerul Justiției nu a demarat încă procedurile de extrădare a lui Sebastian Ghiță, aflat în acest moment în arest în Serbia, unde a fost prins săptămâna trecută. Ministrul Tudorel Toader a afirmat marţi, într-o conferinţă de presă: „Procedurile legale ne obligă să rămânem în aşteptare. Potrivit legii, instanțele din România emitente ale mandatelor de arestare trebuie să verifice în procedură de urgență îndeplinirea condițiilor legale pentru a solicita extrădarea. Încheierea judecătorului de la prima instanță poate fi atacată, ceea ce înseamnă că nu rămâne definitivă. În acest moment, suntem în situația în care așteptăm de la instanțele de judecată încheierile de verificare a temeiniciei legalității declanșării procedurii de judecare”.

Potrivit lui Tudorel Toader, abia după parcurgerea acestei proceduri se va trece la trimiterea efectivă către Belgrad a documentelor de extrădare. „În momentul în care primim hotărârile, declanșăm procedurile de extrădare. Ministerul Justiției are deja pregătită acea cerere, așteptăm încheierile de la instanțele de judecată și imediat dăm drumul la procedură. Până atunci, prevederile legale ne obligă să așteptăm. În maxim trei zile, instanța verifică și ne trimite încheierea. Sper ca hotărârea să rămână definitivă la prima instanță”, a mai spus ministrul Justiţiei.

Totodată, el a confirmat că, pe data de 17 aprilie, Interpol a înștiințat instanțele din România cu privirea la arestarea preventivă a lui Sebastian Ghiță, pentru o perioada de 18 zile

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat marți că Ministerul Justiției va demara procedurile de extrădare a lui Sebastian Ghiță și că fostul deputat „să vină în țară, o să fie audiat și o să aflăm multe”.

Poliţia Română anunţă că autorităţile sârbe au informat că inculpatul Sebastian Ghiţă a fost arestat în Republica Sârbă, pe o perioadă de 18 zile în vederea extrădării, începând cu 14 aprilie.

IGPR a precizat, luni, că fotografia inculpatului Ghiţă Sebastian a figurat pe site-ul instituţiei până în momentul în care s-a primit din partea autorităţilor sârbe confirmarea oficială că acesta a fost arestat în vederea extrădării.    ”Acest mesaj a sosit pe canalul de cooperare poliţienească Interpol în urmă cu câteva minute, datorită unor probleme tehnice apărute în sistemul Interpol Belgrad”, precizează Poliţia Română.

”Astfel, autorităţile sârbe ne-au informat că persoana respectivă a fost arestată în Republica Sârbă, pe o perioadă de 18 zile în vederea extrădării, începând cu 14.04.2017”, anunţă IGPR.

Poliţia Română a informat Ministerul Justiţiei, pentru că aceasta este instituţia abilitată a demara procedura de extrădare. Conform prevederilor legale, în acest moment  Poliţia Română nu mai are competenţă în acest caz. În momentul extrădării, dacă autorităţile sârbe vor solicita ca partea română să efectueze escorta în ţară a inculpatului, poliţiştii români vor efectua acest serviciu, conform competenţelor, mai precizează Poliţia Română.

Curtea Supremă din Serbia a decis plasarea în arest a lui Sebastian Ghiţă pentru două luni, în vederea extrădării, anunţa vineri Agenţia de presă Tanjug.   Omul de afaceri Sebastian Ghiţă a fost localizat şi reţinut la Belgrad, în noaptea de joi spre vineri. Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său în momentul capturării.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.