Iluzia (nu) salvează România

Nicușor Dan a demisionat nu numai de la șefia USR, dar și din partidul pe care l-a creat și l-a dus în Parlament. Divergențele majore cu tabăra din jurul fostului ministru Cristian Ghinea a condus la o demisie răsunătoare. Previzibil, de altfel, Nicușor Dan și USR reprezintă dezamăgiri uriașe pentru o mare parte dintre cei care i-au votat. USR are o prestație jalnică în Parlament, se comportă de luni bune ca un ONG de duzină, liderii săi fiind incapabili să dea o traiectorie politică clară acestui nou partid.

La vârful USR, Nicușor Dan s-a lovit luni bune de obsesia unei grupări care vrea să îl cocoațe pe Cioloș în fruntea partidului. Tentativa pare a avea sorți de izbândă, însă, prefer să cred că în acest partid mai există un dram de luciditate, de logică politică, de respect față de cel care a fondat acest partid. Chiar dacă, personal, îl consider pe Nicușor Dan un lider fără verb, incapabil să ducă partidul mai departe decât a ajuns, nu pot să nu dau Cezarului ce este al Cezarului.  Când spui USR spui Nicușor Dan și viceversa, iar Ghinea și alții din partid trebuie să nu continue cu această “lovitură de Palat” pentru că, până la urmă, un vot de blam dat liderului înseamnă mazilirea și implicit conduce la demisia acestuia din funcție.

Nicușor Dan a procedat din punct de vedere politic și moral absolut corect. Nu avea altă variantă…

Din păcate, Nicușor Dan nu a reușit să salveze nici Bucureștiul și cu atât mai puțin România de corupția și aroganța actualei clase politice. Un demers care ar fi putut fi lăudabil dacă, la mijloc, nu ar fi fost, în realitate, o uriașă păcăleală electorală.

Mulți, foarte mulți români, în special din București și marile orașe, au susținut și parte dintre ei continuă să susțină USR. Și, în consecință, au votat această Uniune la ultimele alegeri locale și parlamentare. Am mulți amici, prieteni, colegi, care au văzut în USR șansa reformării României. Mulți dintre acești alegători sunt printre cei care votau în trecut PNL, văzut ca o alternativă reală la corupția liderilor PSD. Nu erau membri/simpatizanți liberali, dar votau, mai ales în Capitală, cu liberalii pentru a se opune hegemoniei pesediste. Acești alegători, suprasaturați de actuala clasă politică, au căutat, de fiecare dată, supape ale nemulțumirii lor. Și s-au regăsit, pe rând, în deputatul Remus Cernea (o dezamăgire uriașă!), în eurodeputatul Mircea Diaconu (vă mai aduceți aminte de demența susținerii acestuia, în care oamenii simpli strângeau semnături, pe stradă, voluntar, pentru acesta? ). Era văzut ca simbolul anti-corupției din PNL. De ce plecase Diaconu din PNL? Fusese ministrul Culturii, un important senator. Rămăsese fără „coledzi” și, ca atare, s-a declarat revoltat de situație. Știți cine este unul dintre campionii absențelor în Parlamentul European? Ați ghicit! Să trec mai departe la Monica Macovei și al său M10 sau PP-DD-ul lui Dan Diaconescu care promiteau, la unison, reformarea clasei politice? Lista poate continua…

Astăzi, avem acest culoar ocupat de Uniunea Salvați România. Mulți români au preferat să se mintă singuri și s-au îndreptat către pseudo-partidul lui Nicușor Dan și Clotilde Armand. Nu am, personal, nimic cu aceste persoane. Oamenii vor Putere, pentru ei, și profită, din plin, de conjunctura politică, socială și economică. Care este legătura, spre exemplu, dintre Clotilde Armand și o bătrânică din mediul rural cu o pensie amărâtă? Să fim serioși! Madame Clotilde dă pe parfumuri și îmbrăcăminte, lunar, contravaloarea a zeci de pensii medii. A fost o privilegiată a Consiliilor de Administrație, fiind ani buni manager executiv la Distrigaz Sud pentru București și manager de proiect pentru Distrigaz Confort. A fost director și la GDF Suez, deținând funcții de conducere și la Airbus, American Airlines și KMPG. Din  septembrie 2013, este director general pentru grupul de firme Egis din România, Bulgaria și Moldova. Cariera sa nu putea să continue/evolueze decât la nivel politic. Este de notorietate faptul că aceasta viza, după alegeri, funcția de ministru al Economiei. Despre relația privilegiată cu Ambasada Franței, nimic de comentat. Concluzia este că Nicușor Dan, Clotilde Armand, Cristian Ghinea-o dezamăgire greu de descris în calitatea sa de ministru al Fondurilor Europene- și mulți alți parlamentari USR,  au promis că vor pune umărul, dezinteresat, la reformarea clasei politice și modernizarea României.

Să ne aducem aminte cum Nicușor Dan a refuzat funcția de viceprimar general al Capitalei, deși promitea în campanie că se va lupta, până în pânzele albe, pentru bucureșteni. A uitat, însă, de bucureșteni și s-a reorientat rapid către români, cărora le-a vândut aceleași gogoși electorale.

Nu vreau să se creadă că am devenit avocatul PSD, PNL, al actualei clase politice. Corupția este în floare în aceste partide, ca și disprețul cronic la adresa românilor. Nu am vrut și nu vreau, însă, să fiu părtaș la iluzia USR. Acest partid este format din oameni, încă nepătați, dar care sunt avizi de influență, Putere, rol decizional.

La fel de duplicitari au fost Iohannis și Cioloș. Ambii s-au folosit de USR pentru a bloca accesul PSD la hățurile guvernării. Ambii au făcut, pe față, politica PNL și au tras sfori electorale pentru a forma o majoritate în jurul PNL, chiar dacă liberalii au pierdut, într-un mod rușinos, alegerile parlamentare.

Uniunea Salvați România a câștigat, la nivel național, un scor de două cifre. Așa cum am intuit, de altfel,  lunile care au urmat ne-au arătat că totul a fost parte a unei noi iluzii/dezamăgiri la nivel politic Și știți de ce? Pentru că Nicușor Dan, Clotilde Armand, Cristian Ghinea etc  sunt mai politicieni decât mulți politicieni din actuala clasă politică!

Iar această ruptură survenită la vârful USR nu este una  legată de dorința de a face ceva pentru România, și este, exclusiv, consecința unor orgolii nemăsurate. Liderii USR au prins gustul privilegiilor și al sforăriilor politice și acționează în consecință.

Cred că Nicușor Dan va reveni în USR. Iar lupta dintre susținătorii acestuia și contestatarii săi va fi una dusă pe viață și pe moarte. Dacă așa arată lupta pentru reformarea României, domnilor din USR, indiferent din ce tabără faceți parte, dacă luptele pentru Putere sunt mai importante decât mult-clamatul interes național, viitorul USR arată sumbru. De altfel, mulți dintre parlamentarii USR, cu sau fără Nicușor Dan revenit în partid, își vor negocia, cu timpul, trecerea către PSD și PNL. Cunoscătorii știu de ce…

Un editorial de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.