Divergențe majore între Schulz și Merkel

0

Partidul Social-Democrat din Germania (SPD) a respins duminică obiectivul NATO de alocare a 2% din produsul intern brut pentru apărare, informează Reuters.

Într-un articol pentru rețeaua de publicații a grupului media Funke, șeful SPD Martin Schulz și liderul grupului parlamentar al formațiunii, Thomas Oppermann, au criticat deschis poziția cancelarului Angela Merkel și a ministrului apărării, Ursula von der Leyen. „Spunem un nu clar ‘țintei de 2% a lui Trump și a CDU/CSU”, au scris cei doi social-democrați. După părerea lor, Uniunea Creștin Democrată și aliatul acesteia, partidul conservator din Bavaria, greșesc cedând insistenței președintelui Statelor Unite, Donald Trump, ca statele membre NATO să își majoreze contribuția la bugetul comun pentru apărare. Pentru Germania, ar însemna aproape o dublare a cheltuielilor militare și revenirea la poziția „pe care nimeni nu poate să o dorească” de principală forță armată din Europa, arată Schulz și Oppermann.

Cu o lună înainte de alegerile parlamentare din Germania, SPD se află cu 15% în urma creștin-democraților Angelei Merkel. În opoziție față de Washington, social-democrații germani susțin că țara lor ar trebui să se concentreze asupra construcției unei apărări europene și în ultimă instanță chiar a unei armate a Uniunii Europene.

Și ministrul de externe Sigmar Gabriel, fost lider al SPD, a criticat deja ținta de 2% din PIB pentru NATO, dar nu în termeni la fel de duri ca articolul de presă menționat. Schulz, candidat la funcția de cancelar, susține că „Merkel și CDU/CSU se fac mici în fața lui Donald Trump când răspund provocărilor legate de ținta de două procente, răspunzând ‘OK, bine, vom aduce mai mulți bani’, de parcă n-am avea idei mai bune ce să facem”. Opinia sa exprimată în presă divizează și mai mult actuala coaliție de guvernare de la Berlin, observă Reuters.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.