ALDE nu renunță la susținerea ministrului Ilie

Share:

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, după şedinţa partidului, că formaţiunea pe care o conduce susţine în continuare Guvernul PSD-ALDE, că este dreptul premierului Tudose să propună remanieri. De asemenea, Tăriceanu a anunţat că ALDE îşi menţine sprijinul pentru Viorel Ilie, ministru propus de ALDE în Guvernul Tudose, pentru că „nu acceptăm ca DNA să facă Guvernul”. El a mai spus că îi va comunica această decizie premierului Mihai Tudose, care va trebui să ţină cont de argumentele pe care i le va prezenta.

„Nu putem accepta ca DNA să facă Guvernul României, asa cum îi convine. Prin urmare, am decis acum două săptămâni ca ALDE să menţină sprijinul pentru Viorel Ilie. Nu suntem de acord să ia în consideraţie un act de demisie. În plus, în Senat a avut loc un vot de respingere a solicitării DNA de urmarăre penală a lui Viorel Ilie, deci nu există niciun fel de argument. În plus, în cazul celor două membre ale Guvernului (Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb – n.r.) premierul a invocat că ele lucrează cu fonduri UE si se creează deranj la Bruxelles. (…) Si în cazul lor am îndoieli. (…) În cazul ministrului Viorel Ilie, nici acest argument nu poate sta în picoare. Prin urmare, ne menţinem poziţia şi i-o voi comunica premierului şi rămâne să vedem ce facem mai departe”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, la finalul şedinţei ALDE.

Tăriceanu a spus că îi va comunica acestă decizie premierului Mihai Tudose, care va trebui să ţină cont de argumente.

Ministrul Viorel Ilie este suspectat de instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în perioada exercitării funcţiei ministeriale. Potrivit procurorilor DNA, ministrul este suspectat, alături de trei angajaţi ai instituţiei, de „aranjarea” unui concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului să ocupe funcţiile, în detrimentul altora. În 25 august, DNA a solicitat procurorului general sesizarea Senatului pentru a cere urmărirea penală a lui Viorel Ilie, solicitarea fiind însă avizată negativ de Senat.

PSD se reuneşte joi, de la ora 17, în şedinţă CEx pentru a decide cine sunt miniştrii care vor fi remaniaţi. Premierul Mihai Tudose a anunţat la începutul săptămânii că mai mulţi miniştri trebuie să părăsească Guvernul.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a anunţat încrederea în premierul Mihai Tudose. Şeful statului a declarat, joi, la Craiova, după o întâlnire cu premierul Mihai Tudose, că a discutat cu şeful Executivului despre ce schimbări pregăteşte în Guvern. „Dacă e nevoie de remaniere, remaniere să fie”, a concluzionat şeful statului, completând că are încredere în primul-ministru Tudose şi că personele cu probleme penale nu trebuie să deţină funcţii în stat.

Şeful statului a mai spus că în cazul în care şi acest Executiv ar pica, şi-ar pune serios întrebarea dacă PSD poate să guverneze. În acelaşi timp, Klaus Iohannis a respins varianta unui guvern de tehnocraţi pentru că nu ar fi o soluţie pe termen lung.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.