Iohannis, atac dur la „penalii” din Guvern

Share:

Klaus Iohannis a declarat joi, la Craiova, că în politică nu există prezumţia de nevinovăţie, iar în primul rând al funcţiilor nu au ce căuta oameni cu probleme de integritate, făcând referire la anunţatele remanieri din Guvern, printre care şi numele celor miniştrilor Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, implicate în cazul „Belina”.

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că persoanele cu probleme penale nu au ce căuta în Executiv.

„Un Guvern trebuie să fie format din oameni curați care nu au niciun fel de probleme”, a declarat Iohannis, după o vizită efectuată la fabrica Ford din Craiova.

Potrivit șefului statului, trebuie să existe o echipă guvernamentală care nu are probleme de integritate.

„Nu mă interesează dacă primesc demisii sau demiteri. Important este să fie o echipă guvernamentală care nu are problemele de integritate, care e dispusă să meargă înainte şi să îţi facă treaba. În ceea ce priveşte persoanele cu problemele penale, m-am exprimat de nenumărate ori. Persoane cu probleme penale nu au ce căuta în primul rând la funcţii în stat. În politică nu funcţionează prezumţia de nevinovăţie, aşa cum funcţionează în justiţie prezumţia de nevinovăţie. (…) Aud tot timpul politicieni care spun că nu sunt vinovate şi trebuie să funcţioneze prezumţia de nevinovăţie. Da, în faţa justiţiei, dar în politică trebuie să fie altfel. Cum să creadă românii într-un guvern care are acolo persoane suspecte”, a spus Klaus Iohannis.

Iohannis îi avertizează pe social-democraţi spus că în cazul în care şi Executivul condus de Mihai Tudose ar pica, şi-ar pune serios întrebarea dacă PSD poate să guverneze. În acelaşi timp, Klaus Iohannis a respins varianta unui guvern de tehnocraţi pentru că, spune el, nu ar fi o soluţie pe termen lung. Totodată, şeful statului spune că persoanele cu probleme penale nu au ce căuta în Executiv.

Întrebat dacă premierul Mihai Tudose ar trebui să rămână la Palatul Victoria, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns că „dacă se doreşte, se poate pune în practică o guvernare care să aducă rezultate”.

Iohannis a mai spus, răspunzând unei întrebări despre o eventuală demisie a lui Mihai Tudose, că „dacă şi acest Guvern ar cădea, atunci, cu siguranta, ar trebui să îmi pun întrebarea, la modul extrem de serios, dacă PSD ar mai avea capacitatea să guverneze. Deocamdată nu suntem în această situaţie”.

Klaus Iohannis a respins varianta nominalizării unui nou Guvern format din tehnocraţi. „Un guvern de tehnocraţi nu este o soluţie pe termen mai lung. Asta am spus-o şi atunci când am instalat un guvern tehnocrat, care la acel moment a fost o soluţie rezonabilă. Acum suntem la puţin timp după alegeri, avem un partid care a câştigat alegerile, acum nu are decât să performeze. Orice altceva sunt discuţii puerile care nu îşi au rostul. Cine a câştigat să–şi facă treaba, să guverneze, să performeze”, a mai spus Iohannis.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.