Guvernul spaniol preia controlul asupra Cataloniei

0

Guvernul spaniol intenţionează să preia controlul asupra Cataloniei și să o conducă direct, oficialii de la Madrid nefiind mulţumiţi de răspunsul premierului catalan Carles Puidgemont la ultimatumul care a expirat joi, la ora 11.00.

„Guvernul a luat act de refuzul Guvernului Cataluniei de a răspunde cererii formulate marţi, astfel încât va continua cu procedurile prevăzute la articolul 155 pentru a restabili ordinea în Catalonia”, se arată într-un comunicat de la biroul primului-ministru, Mariano Rajoy.

Conform procedurilor, Guvernul va convoca pentru ziua de sâmbătă, 21 octombrie un Consiliu de Miniștri extraordinar, pentru a activa articolulul 155, pentru ca apoi hotărârea să fie supusă la vot în Senat, unde partidul lui Mariano Rajoy are majoritatea.

Anterior, într-o scrisoare trimisă gruvernului spaniol, premierul catalan Carles Puidgemont ameninţase cu declararea de facto a independenţei dacă liderii guvernului nu acceptă dialogul. „Dacă guvernul statului persistă să împiedice dialogul și își continuă represiunea, parlamentul Cataloniei va putea proceda — dacă va considera oportun — la votarea unei declarații oficiale de independență pe care nu a votat-o în 10 octombrie”, scrie el într-o scrisoare adresată șefului executivului spaniol Mariano Rajoy, după ce acesta a evocat amenințarea suspendării autonomiei”, spunea liderul catalan, în scrisoare.

La 1 octombrie, în ciuda interdicției justiției, în Catalonia a avut loc un referendum de autodeterminare. Potrivit datelor guvernului catalan, 90% dintre cei care au votat au spus „da” independenței Cataloniei, iar rata prezenței la vot a fost de 43%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.