Declarații șocante ale lui Horia Georgescu
Fostul şef al ANI, Horia Georgescu, a declarat, duminică seara, că a făcut parte din statul paralel, menţionând că tot ce a făcut a fost cu bună-credinţă. Georgescu consideră că anumite persoane au fost sacrificate pentru binele altora.
„Da, cred că am făcut parte din acel stat paralel, dar eu am făcut totul din bună credinţă. Gândiţi-vă că instituţiile, clasa politică sunt praf. Nu se mai pot face construcţii, nu se mai poate lucra la proiecte. Se rezolvă dispute personale prin instituţii. Părerea mea e că lucrurile nu mai pot continua aşa. Sesizările se făceau şi în interiorul partidelor. Îşi făceau unii altora dosare.
E impropriu să spui că Horia Georgescu a nenorocit ceva sau pe cineva. (..) Probabil unii trebuiau să devină ţapi ispăşitori. Nu eram nimic greşit că mă întâlneam cu directorul SRI şi nu puteam pune la îndoială ce-mi spunea cel mai înalt om al statului. Dacă stau zece persoane la o masă şi unul rămâne în picioare, lucrurile sunt foarte clare. Nu mă refer la doamna Kovesi, ci la domnul Maior. Eu am fost, să zicem un exponent al statului paralel, care timp de 9 ani am stat la masă cu aceste persoane şi brusc am devenit un biet penal. Trebuiau sacrificate persoane spre binele altora”, a declarat Horia Georgescu la B1TV, conform Mediafax.
Referitor la atacurile unor politicieni, printre care Codrin Ştefănescu, fostul şef ANI a spus: „Am observat reacţia extrem de dură şi incorectă (n.r. a lui Codrin Ştefănescu), pentru că nici nu puteam să mă apăr. Nu ştiu dacă domnia sa se mai consultă cu prietenul său foarte apropiat dl Gabriel Oprea. E de notorietate relaţia. A avut un exces de zel în felul în care a acţionat, ulterior declaraţiei mele.(..) N-aş vrea să duc discuţia aici în plan politic, dar revenind la dl Codrin Ştefănescu, până la urmă Oprea a fost vicepremier pe securitate naţională, a înfiinţat acel grup din care făceau parte multe instituţii. A fost o întâlnire mediatizată la Palatul Victoria, unde au fost prezenţi domnii Ponta, Maior”.
„Nu vreau să comentez acest aspect. Am vorbit în faţa comisiei SRI. Mai departe să vedem ce va ieşi la iveală. Nu cred că preşedintele Iohannis are legătură cu execuţia mea, ci sunt aproape sigur că preşedintele a fost profund dezinformat. Am vrut să-mi dau demisia (după ce a fost ales Iohannis preşedinte – n.r.)”, a precizat fostul şef al ANI.
Horia Georgescu, fostul şef al ANI, susţine că i-a părut ciudat că a primit sesizarea SRI privindu-l pe actualul preşedinte al României în prima zi în care acesta a intrat în PNL, însă documentul a urmat calea legală, fiind repartizată aleatoriu.
„Eu nu pot spune că a fost sau nu o coincidenţă. Cred că se poate verifica în SRI sau prin Comisia SRI acest aspect. Eu am primit această sesizare, a fost repartizată aleatoriu şi procesată în mod legal. La momentul acela mi s-a părut ciudat că în aceeaşi zi a venit nota de informare. Eu nu eram în măsură să-mi pun aceste întrebări, pentru că aveau un parcurs legal. Puteam să-mi pun retoric aceste întrebări, pentru mine. Dar nu aveam ce să fac. Am tratat-o ca orice altă notă primită. Nu aveam cum să mă gândesc la altceva, decât să urmez parcursul legal”, a spus Georgescu, la B1TV, referitor la sesizarea SRI privindu-l pe Klaus Iohannis.
Întrebat dacă i s-au cerut lucruri ilegate, fostul şef al ANI a spus: „Nu ştiu să fi fost o situaţie de genul acesta. Trebuie să mă gândesc cu atenţie la ceea ce pot spune”
Întrebat despre relaţia cu şefii din DNA şi SRI, Georgescu a răspuns: „Era o relaţie interistituţională, cu caracter formal sau informal, în limite normale (n.r. cu F. Coldea). Am avut relaţii instituţionale cu doamna Kovesi pe o perioadă lungă de timp. Am avut o colaborare deschisă şi cu dl Morar”.
În ceea ce priveşte protocolul SRI-ANI, Georgescu a precizat că exista o relaţie interinstituţională, însă avea o relaţie personală cu şeful SRI, uneori discuţiile având loc într-un cadru informal, la un trabuc şi un pahar de whisky.
„Întotdeana discuţiile aveau şi componentă instituţională, despre anumite dosare în mod punctual vorbeam despre lucruri instituţionale detaliat. Era normal (n.r să se intereseze asupra dosarelor ANI) pentru că era un protocol între cele două instituţii. Eu îmi asum dosarele şi parcursul dosarelor ANI. Dacă cineva a folosit buna mea credinţă într-un interes personal, sunt sigur că aceste lucruri vor ieşi la iveală. Discuţia se purta pe un ton amical, era un respect reciproc, dar discuţiile aveau un ton relaxat, uneori mai fumam şi un trabuc, beam şi un pahar de whisky. Discutam relaxat, dar aplicat”, a explicat Georgescu.
Este vorba despre dosarul câştigat în instanţă de Iohannis, în 2015, când instanţa supremă a decis că nu se afla în incompatibilitate.
În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat că primarul Sibiului la acel moment, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.