Barna, alarmat de raportul Comisiei Europene

0

Preşedintele USR, Dan Barna, a apreciat joi, într-o postare pe Facebook, că raportul de ţară al Comisiei Europene (CE) prezentat miercuri indică şi în scris că „România merge prost”.

„În documentul de lucru emis ieri de Comisia Europeană în ce priveşte Raportul de ţară pentru România constatăm derapajele grave către care România se îndreaptă sub actuala guvernare PSD-ALDE. Loviturile aduse luptei anti-corupţie şi măsurile care afectează independenţa justiţiei dau România puternic înapoi, afectând inclusiv credibilitatea pentru mediul de afaceri. În plus, deşi avem o creştere economică bazată pe consum, Comisia trage un serios semnal de alarmă privitor la o prăbuşire economică în perioada următoare”, a scris Dan Barna.

Liderul USR apreciază că în momentul de faţă deficitul bugetar este îngrijorător, dar încă nu se văd efectele „revoluţiei fiscale”.

„Nu avem reforme structurale, nu avem consolidare fiscală, deficitul bugetar este la un nivel îngrijorător, iar investiţiile rămân la un nivel ridicol de mic. Şi nu pot să nu remarc faptul că încă nu se văd cu adevărat efectele dezastruoase ale ‘revoluţiei fiscale’ care parazitează România la începutul acestui an. În egală măsură, recomandările specifice de ţară, emise la începutul anului trecut, reprezintă în mod cert mai degrabă impedimente pentru guvernarea PSD-ALDE, întrucât se adresează unor sectoare care privesc reforme de profunzime şi nu propriilor obiective legate de agenda personală a domnilor Dragnea, Tăriceanu şi grupul dumnealor de acoliţi”, a arătat Barna.

El mai arată că, potrivit raportului CE, România rămâne în continuare deficitară în domenii precum sistemul de sănătate, administraţia publică sau accesul la educaţie de calitate.

„Concluziile Comisiei Europene în acest sens sunt simple: România a adresat foarte puţin sau chiar deloc recomandările sesizate de instituţiile europene şi rămâne în continuare deficitară în puncte cheie precum reforma din sistemul de sănătate, reforma din administraţia publică sau accesul la educaţie inclusivă şi de calitate. Deloc de neglijat este şi situaţia în care ne aflăm în ce priveşte implementarea pilonului european al drepturilor sociale, în ciuda faptului că cel mai mare partid de guvernământ se declară de orientare social-democrată. Suntem într-o situaţie critică în chestiuni precum rata ridicată a abandonului şcolar, sistemul de protecţie şi incluziune socială sau decalajul în ocuparea forţei de muncă între femei şi bărbaţi”, a mai precizat liderul USR.

În tot acest timp, consideră Barna, liderii politic sunt preocupaţi de „regia alegerilor lui Liviu Dragnea”.

„PSD şi ALDE au o mulţime de exerciţii de imagine pe astfel de subiecte, însă ‘zero’ rezultate şi măsuri efective. Pe ai noştri îi preocupă, în schimb, regia alegerilor lui Liviu Dragnea la un nou congres ce aminteşte dureros de mult perioada de dinainte de 1989”, concluzionează preşedintele USR.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.