Cum îți poți proteja cardurile bancare împotriva fraudelor

Frauda pe internet este o realitate în era online şi mobile banking-ului. Tranzacţiile frauduloase de pe internet de obicei rezultă în daune imposibil de recuperat sau recuperate doar parţial. Românii se pot proteja acum împotriva fraudei online cu un card ce include sistemul 3D secure.

Potrivit unui studiu, tranzacţiile frauduloase au o pierdere medie de 313 dolari. Circa 27% dintre cei care au pierdut bani din cauza fraudei nu şi-au recuperat banii, în timp ce 41% au recuperat sumele doar parţial. Doar 59% dintre cei afectaţi de această infracţiune şi-au recuperat sumele în totalitate. Pentru a nu fi victima fraudelor bancare poti folosi optiunea 3D Secure. In plus, prin optiunea Patria SMS Alert, esti mereu la curent cu se se intampla in contul tau bancar.

Desi, doar 22% dintre utilizatorii de internet şi mobile banking cred că pot cădea victime fraudei. Circa 52% dintre utilizatorii s-au întâlnit cu ameninţări online doar pe durata unui an.

Cum se pot proteja românii împotriva fraudei

Pentru că majoritatea băncilor deja oferă servicii de internet şi mobile banking, metodele de protecţie împotriva tranzacţiei frauduloase se dezvoltă şi devin din ce în ce mai eficiente. Românii îşi pot achiziţiona acum carduri de debit sau credit echipate cu protecţie împotriva tentativelor de fraudă.

În oferta de carduri pentru persoane fizice a băncilor se regăsesc sisteme de securitate online atât pentru carduri de tip Visa, cât şi pentru cele Mastercard. Astfel de sisteme concepute pentru tranzacţiile online se aplică atât pentru magazinele online din ţară, cât şi celor din străinătate.

3D Secure reprezintă cel mai înalt standard internaţional de siguranţă. Acest sistem funcţionează pe baza autentificării personalizate a identităţii utilizatorilor de carduri. Sistemul stabileşte o parolă adiţională personalizată, care împiedică hoţii de carduri să se folosească de ele.

Pentru că informaţia este baza oricărei acţiuni, românii care îşi deschid un cont bancar susţinut de un card trebuie să solicite activarea acestui sistem. Serviciul de protecţie este, gratuit şi poate fi activat online.

Adesea, utilizatorii aleg magazinele online din străinătate pentru că au anumite produse disponibile, o taxă de transport mai mică sau preţuri mai convenabile per total. De aceea, este mai dificil de determinat dacă un magazin este de încredere sau nu. Parola le permite deţinătorilor de carduri să aprobe orice fel de plată şi, astfel, împiedică efectuarea unor plăţi suplimentare fără voia lor.

Ca măsură suplimentară de protecţie împotriva unor preţuri mai mari decât este normal, recomandăm utilizatorului să identifice un curs valutar foarte avantajos, înainte să plece într-o călătorie.

Frauda online, la nivel european

Cardurile bancare par a fi terenurile propice pentru tranzacţiile frauduloase. În timp ce băncile oferă din ce în ce mai multe servicii online, Uniunea Europeană dezvoltă şi mecanisme pentru apărare lor. Unul dintre ele este reprezentat de politica GDPR, care obligă magazinele online să relateze fiecare pas al procesului de cumpărare. Utilizatorii, însă, trebuie să citească aceste informaţii.

Totuşi, protecţia împotriva fraudei sau a furturilor de carduri implică şi utilizatorul, în mod direct. Citirea unui document uneori poate să nu fie suficientă, mai ales pentru cei care îşi pierd portofelul, rămân fără card sau se află, fără să observe, pe site-ul unui magazin-fantomă. Parola adiţională personalizată se aplică pentru orice fel de tranzacţie, înaintea plăţii. Astfel, ele sunt utile atât în cumpărăturile online, cât şi pentru călătorii.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.