PE critică situația statului de drept din Ungaria

0

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a difuzat joi un proiect de raport în care critică situaţia statului de drept în Ungaria, document pe care unii membri ai partidului premierului ungar Viktor Orban l-au numit ‘raportul Soros’ şi îl consideră o expresia a nemulţumirii provocate la Bruxelles de rezultatul recentelor alegeri legislative din Ungaria, transmite agenţia MTI.

Prezentând raportul în şedinţa de joi a Comisiei LIBE, eurodeputata Judith Sargentini (grupul Verzilor) a menţionat că există ‘un risc clar de încălcare serioasă a valorilor europene în Ungaria’, fapt care justifică lansarea procedurii prevăzute în articolul 7 al Tratatului UE, procedură deja lansată împotriva Poloniei şi care poate conduce în ultima etapă la suspendarea dreptului de vot în Consiliul UE, cu condiţia ca toate statele membre (fără cea vizată) să voteze favorabil această sancţiune.

Conform declaraţiei eurodeputatei menţionate, guvernul ungar a redus atribuţiile Curţii Constituţionale, a afectat independenţa sistemului judiciar şi a lansat atacuri împotriva societăţii civile. Situaţia libertăţii presei şi a libertăţii de exprimare de asemenea s-au deteriorat, a completat eurodeputata Judith Sargentini.

Ea a adăugat că raportul nu se referă la situaţia migranţilor solicitanţi de azil în Ungaria, ci mai degrabă la drepturile fundamentale ale cetăţenilor ungari, astfel că UE are datoria să acţioneze, pentru că ‘vremea avertismentelor a trecut’.

La rândul ei, eurodeputata Ana Gomes (grupul S&D), a descris situaţia din Ungaria drept ‘îngrijorătoare’.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.