Doi jurnaliști, răpiți și uciși în Ecuador

0

Preşedintele ecuadorian, Lenin Moreno, a confirmat vineri moartea a doi jurnalişti şi a şoferului acestora, care au fost răpiţi pe 26 martie, spunând că cei trei au fost „asasinaţi”.

„(Răpitorii) nu au intenţionat niciodată să-i predea sănătoşi şi în viaţă”, a spus Lenin Moreno, după expirarea unui ultimatum de 12 ore. Jurnalistul Javier Ortega, fotograful Paul Rivas şi şoferul Efrain Segarra lucrau pentru ziarul ecuadorian El Comercio. Ei se aflau într-o misiune de serviciu când au fost răpiţi în provincia Esmeraldas de lângă graniţa cu Columbia.

Ecuadorul atribuie triplul asasinat lui Oliver Sinisterra, un grup compus din disidenţi ai fostei gherile columbiene FARC, mişcare semnatară a acordului de pace cu guvernul de la Bogota, în noiembrie 2016. Oliver Sinisterra este unul din grupurile de disidenţi FARC acuzate de autorităţile columbiene de implicare în traficul de droguri şi extorcare.

Moreno a spus că forţele de securitate caută corpurile victimelor şi că Ecuadorul oferă o recompensă de 100.000 de dolari pentru liderul grupului disident, cunoscut sub numele de Guacho.

Grupul Oliver Sinisterra a cerut ca Ecuadorul să elibereze mai mulţi dintre membrii săi care fuseseră arestaţi, în schimbul eliberării jurnaliştilor şi a şoferului acestora. Televiziunea columbiană RCN a indicat joi că a primit fotografii cu cadavrele celor răpiţi. Moreno şi-a scurtat vizita la Lima, unde ar fi trebuit să participe la Summitul Americilor ce va începe vineri. În acelaşi timp, Columbia i-a trimis la Quito pe ministrul Apărării, Luis Carlos Villegas, şeful armatei, Alberto Mejia, şi şeful poliţiei, Jorge Nieto.

„Ecuadorul poate conta pe Columbia”, a scris pe Twitter preşedintele columbian, Juan Manuel Santos.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.