Premierul Rajoy boicotează summitul UE-Balcanii de Vest

0

Şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, nu va participa la summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, programat joi la Sofia, din cauza invitării Kosovo, a cărui independenţă nu a fost recunoscută de Madrid, a declarat marţi o oficialitate de rang înalt a UE, pentru agenţia dpa.

Opoziţia Spaniei faţă de independenţa Kosovo datează din 2008, când Madridul a decis să nu recunoască separarea fostei provincii sârbe, din cauza temerilor că ar putea alimenta separatismul în regiunile bască şi catalană.

Problema a devenit şi mai acută după referendumul din octombrie trecut cu privire la independenţa Cataloniei de Spania, declarat ilegal de justiţie.”A fost foarte clar de la bun început că, din cauza poziţiei Spaniei cu privire la statutul Kosovo, prim-ministrul Rajoy nu este doritor să participe la summit”, a declarat oficialitatea europeană, sub rezerva anonimatului.

Lideri din UE şi omologii lor din ţările Balcanilor de Vest (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia) se vor reuni joi la Sofia pentru a discuta despre perspectivele europene ale regiunii.

Liderii celorlalte patru state UE care nu au recunoscut independenţa Kosovo (Cipru, Grecia, România şi Slovacia) vor lua parte totuşi la summitul de la Sofia.

Uniunea Europeană a indicat în mod clar că summitul din capitala bulgară nu se va axa pe extindere, ci va reafirma angajamentul UE faţă de integrarea regiunii, cu accent pe creşterea ”conectivităţii” atât la nivel regional, cât şi cu UE.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.