Teodorovici nu știe nimic despre dosarul lui Tăriceanu

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat joi, la parlament, că nu a fost citat la DNA în dosarul de luare de mită în care este suspectat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dar că dacă va fi chemat, va merge şi va răspunde întrebărilor procurorilor anticorupţie. Reacţia ministrului de Finanţe vine după ce România TV a prezentat fragmente dintr-un denunţ făcut de un om de afaceri, potrivit căruia o parte din mita din dosarul în care DNA a cerut încuviinţarea începerii urmăririi penale a şefului Senatului, ar fi urmat să ajungă şi la Eugen Teodorovici. 

Întrebat dacă a fost citat de procurori în dosarul în care DNA îl suspectează pe Călin Popescu Tăriceanu că a luat mită 800.000 de dolari de la o firmă austriacă, Eugen Teodorovici a declarat că „nu am astfel de informații și chiar nu mă preocupă astfel de aberații și de idioțenii. Dacă mă cheamă cineva să discut, nu pot să zic „cu tot dragul”, dar discut și răspund la orice întrebare. Dar repet, unii își pierd timpul și resursele financiare ale țării pe astfel de aberații”.

Întrebat dacă se așteaptă ca și pe numele său să vină o astfel de solicitare, Eugen Teodorovici a spus: „Habar nu am și chiar nu mă interesează discuția asta”.

Întrebat cum va vota în cazul cererii DNA de urmărire penală împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu, Teodorovici a spus: „Dați-mi voie să-mi rezerv dreptul de vot. Voi vedea la momentul respectiv”.

Referitor la semnarea unor hotărâri de Guvern care vizau cauza din dosarul Microsoft, Eugen Teodorovici a spus că a semnat mii de documente în calitate de secretar de stat la vremea respectivă şi că acestea, din punctul său de vedere, sunt legale.

„Dacă am făcut-o, la momentul respectiv eram secretar de stat în Ministerul de Finanţe, ministru la acea vreme era Varujan Vosganian, iar rolul ministerului era de a aloca sume pentru ceea ce ministerul stabilea ca prioritate. (…) Am semnat mii de documente, dacă ele există, înseamnă că au fost şi legale din punctul meu de vedere. Dacă alţii au alte argumente, să le aducă”, a explicat Teodorovici.

România TV a prezentat o declarație făcută de managerul unei firme suveică, prin care erau transferați banii în afacerea Microsoft. Banii ar fi ajuns, conform denunțului, și către mai mulţi demnitari. DNA a cerut, însă, deocamndată, aviz pentru începerea urmăririi penale doar pentru liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit informațiilor furnizate de managerul Omnilogic, banii ar fi ajuns la Tăriceanu prin firmele unor apropiați. În afară de Călin Popescu Tăriceanu, în denunț sunt menționați și alți demnitari, care la acea vreme erau în Guvern. Printre ei, actualul ministru al finanțelor, Eugen Teodorovici.

Concret, Tăriceanu este suspectat că „ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, foloase materiale în valoare de aprox. 800.000 USD de la reprezentanții unei companii austriece, în schimbul demersurilor depuse de acesta în exercitarea funcției, astfel încât să se încheie mai multe acte adiționale la un contract comercial derulat de companie”. Banii ar fi ajuns la demnitar în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

Călin Popescu Tăriceanu a scris miercuri seara pe Facebook, după ce presa anunţa că DNA a cerut ridicarea imunităţii în vederea începerii urmăririi penale, că „în timpul guvernării pe care am condus-o nu s-a făcut nicio plată către Microsoft, în cazul licențelor la care face referire dosarul”.

„Contractul a fost semnat în guvernarea Năstase, plăți s-au făcut în guvernările care au urmat perioadei 2005-2008, dar nu în guvernarea Tăriceanu. Hotărârile de guvern, la care văd că face referire o parte din presă, prevedeau începerea procesului de inventariere a licențelor. Am promovat aceste HG în contextul în care Microsoft amenința că va da România în judecată, caz în care riscam ca statul român să piardă mulți bani. În fața acestor evidențe, să vorbești despre acuzații de mită, este lipsit de sens.

Știu că sunt unii „la butoane” care se gândesc că își pot păstra funcțiile sau oameni politici care mai cred că așa se câștigă alegeri și se pun guverne. Istoria recentă ne arată efectele unor astfel de acțiuni anti-democratice, anti-constituționale și chiar nelegale. În plan electoral, cei care se credeau viitori beneficiari, au pierdut la vot. Iar când România a fost condusă de un guvern pus printr-o lovitură de stat mascată, toată țara a avut de pierdut. De aici și denumirea de guvern zero care va rămâne în cărțile de istorie. Nu în ultimul rând, aceste acțiuni au contribuit la crearea unei societăți divizate, măcinată de conflicte și rămasă fără certitudinea unui drum înainte, spre mai bine.

În România care se pregătește să își asume președinția Consiliului U.E., aceste tactici nu mai pot funcționa, nici măcar cât au putut să funcționeze până acum. Adevărul despre protocoale și abuzuri a fost scos la iveală, iar drumul legislativ al modificărilor pentru reformarea justiției și ruperea legăturii bolnave cu serviciile este ireversibil. România nu se mai poate întoarce la vremurile în care președintele Băsescu intervenea pentru numirea anumitor procurori și îi asmuțea către adversarii politici”, a scris Tăriceanu pe Facebook.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.