Telespazio, 20 de ani de activități spațiale în România

Telespazio, un joint venture între Leonardo (67%) și Thales (33%) a sărbătorit ieri 20 de ani de activități spațiale în România prin intermediul unui eveniment care a avut loc la Ambasada Italiei la București. Din 1998 Telespazio operează în Romania prin intermediul RARTEL, societate în care este acționar majoritar în joint venture cu RADIOCOM (Societatea Națională de Radiocomunicații), coordonată de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

RARTEL este o societate specializată în servicii și aplicații satelitare și furnizează pieții corporate și instituționale românești și internaționale întregul portofoliu de produse Telespazio, unul din principalii operatori din lume în sectorul serviciilor spațiale. În special, RARTEL oferă servicii de telecomunicații fixe și mobile. Și activitate de control în orbita sateliților și în dezvoltarea segmentului terestru de misiuni spațiale, comercializează produse și servicii de geoinformație.

La eveniment au fost prezenți Ambasadorul Italiei la București, Marco Giungi, Administratorul Delegat al societății Telespazio, Luigi Pasquali, Administratorul Delegat al societății Rartel, Roberto Scagnoli, Președintele Societății Naționale de Radiocomunicații, Eugen Brad.

După salutul participanților, Ambasadorul Giungi a reamintit importanta RARTEL în panorama industriei Aerospațiale europene, semnalând cum succesele obținute de aceasta sunt un exemplu al potențialităților de colaborare industrială dintre Italia și România în sectoarele cu înalt conținut tehnologic și științific.

Administratorul delegat al societății Telespazio, Luigi Pasquali a declarat:”RARTEL a început activitatea sa în România în 1998 și a trăit ca și protagonist o parte din istoria serviciilor satelitare din această țară, întotdeauna lângă clienți și instituții pentru care tehnologia spațială este importantă pentru a atinge propriile obiective. Întegrarea în NATO și UE, dar și aderarea Agenției Spațiale Române la Agenția Spațială Europeană, sunt evenimente care favorizează dezvoltarea industriei spațiale din această țară. În acești 20 de ani, RARTEL ha lucrat în strânsă colaborare cu partenerul său român SNR și suntem convinși că această colaborare poate fi considerată un succes, cu avantaje importante pentru ambele părți”.

Președintele SNR, Eugen Brad: “partnership-ul dintre Societatea Națională de Radiocomunicații (RADIOCOM) și Telespazio, prin intermediul acestui joint venture RARTEL, a contribuit la creșterea constantă a Centrului pentru comunicații satelitare Cheia, singura infrastructură de acest tip din Romania. Din 2005 cele două societăți sunt implicate într-o serie de programe satelitare importante, diversificând gama de servicii oferite atât la nivel național cât și internațional (exemple fiind contractul câștigat cu Societatea de Televiziune Română, serviciile de telemetrie pentru Eumetsat și cele de localizare și comutare de date pentru Inmarsat). Suntem convinși că acest partnership ne-a adus stabilitate și sustenabilitate, făcând posibil ca Centrul pentru comunicații satelitare de la Cheia să devină unul din cele mai importante, dacă nu cel mai mare din Europa Centrală de Sud-Est”.

Cu această ocazie a fost prezentată, în sediul Ambasadei Italiei la București, o expoziție care grupează zece imagini satelitare spectaculoase cu rezoluție înaltă, optică și radar, care permit efectuarea unui adevărat zbor virtual pe teritoriul românesc, evidențiind aspecte specifice și de mare interes.

Telespazio este printre principalii operatori mondiali în sectorul serviciilor spațiale: de la proiectarea și dezvoltarea sistemelor spațiale la gestiunea serviciilor de lansare și control în orbita sateliților de la serviciile de observare a Terrei, comunicații integrate, navigare și localizare satelitară, până la programe științifice. Telespazio joacă un rol de protagonist în piețele de referință bazându-se pe competențele sale tehnologice achiziționate în mai mult de 50 de ani de activitate, propriile infrastructuri, participarea la programe spațiale Galileo, EGNOS, Copernicus și COSMO-SkyMed. Telespazio este un joint venture între Leonardo (67%) și Thales (33%); în 2017 a avut o cifră de afaceri de 564 milioane de euro și poate să conteze pe circa 2500 de angajați în opt țări. www.twlwspazio.com Telespazio operează în România din 1998 prin intermediul RARTEL SA, societate în care este acționar majoritar în joint venture cu RADIOCOM (Societatea Națională de Radiocomunicații SA, coordonată de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale). www.rartel.ro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.