Rețeta de “succes” a iresponsabilității politice

Share:

Clasa politică de la București continuă să se afunde în ridicol. Ce contează că peste câteva zile vom sărbători Centenarul Marii Uniri, când normal ar fi ca toți actorii politici să renunțe la interminabilele scandaluri și lupte pentru Putere? Din păcate, orice dram de respect față de memoria Înaintașilor a murit în războaiele politice, războaie care se duc cu o înverșunare ieșită din comun!

Anihilarea/zdrobirea/eliminarea adversarului/adversarilor politici este mai importantă decât orice, pentru niște găști politice și nu numai politice, iresponsabile și rupte de orice realitate!

Dragnea și Tăriceanu, liderii Coaliției de guvernământ au o unică miză: confiscarea, în interes propriu, a instituțiilor statului român și, bineînțeles, subordonarea actului de justiție! Este adevărat că, în sistemul judiciar, au existat abuzuri, procurori corupți, aroganți, care s-au crezut Dumnezei, dar de aici și până la a decreta, la unison, cangrena Justiției din România, este o cale lungă care nu poate fi străbătută de nicio persoană cu un dram de bun simț, logică și responsabilitate!

PSD, fostul PDSR, fostul FSN, a urmărit, sistematic, prin liderii săi, să scape de brațul lung al Justiției. Prea mulți lideri marcanți ai partidului, în cele trei decenii de activitate politică, au căzut sub ghilotina unor sentințe judecătorești definitive și irevocabile. Lista este lungă, în frunte cu Năstase, urmat de zeci, poate sute, de lideri centrali și locali ai acestui partid, care au văzut în Justiție un dușman cu care nu se poate negocia și care trebuie anihilat!

Să presupunem că mult-clamatul stat paralel ar exista și că Dragnea, împreună cu colegii săi de partid și alianță, chiar vrea să elibereze sistemul judiciar de chingile acestui stat paralel care vizează să-i bage la pușcărie pe incoruptibilii politicieni incomozi! Să presupunem acest lucru! Crede oare cineva că Dragnea, liderul suprem al PSD, ar reda, după victoria împotriva așa-zisului stat paralel, Justiția în mâinile tuturor magistraților corecți, pentru a înfăptui aplicarea unilaterală a legii? Sau ar opta pentru varianta subordonării acesteia pentru a scăpa, împreună cu colegii săi din partid, de condamnări iminente? Eu aș crede mai degrabă că ar merge orbește pe a doua soluție și aceasta este, de altfel, și miza acestui război dus, de doi ani, cu magistrații!

La fel de vinovat în acest război este și Iohannis. Un președinte care ar trebui să își asume responsabilitatea acestui derapaj al României, în contextul în care, cu prea puține excepții, a preferat vacanțele/deplasările în dauna unei riposte dure, chiar la limita granițelor impuse de Constituție! A fost, prin inacțiune, complice la modul în care PSD și ALDE au încercat să schimbe, în interes de gașcă, drumul sistemului judiciar și, implicit, al României! De altfel, este evident că singura miză a șefului statului este una electorală, avid fiind să mai obțină un nou mandat de președinte al României!

Nu știu dacă, în acest an Centenar, am fi putut identifica, la nivel politic, o cale de compromis în care să arătăm că politicienii de la noi au puterea de a-și depăși orgoliile mărunte și interesele străine României, însă, sunt convins că se putea măcar încerca identificarea unei soluții prin care să fie redusă intensitatea acestor războaie pentru Putere!

Cele două tabere se dovedesc a fi, însă, pe poziții ireconciliabile, cât timp milioanele de români, respectul față de înaintași și responsabilitatea față de soarta României au încetat, demult, să mai conteze pentru niște politicieni obraznici și obsedați doar de funcții și privilegii!

Ce păcat că țara asta are în fruntea sa acest tip de politicieni iresponsabili!

Un editorial de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.