Viceprimarul sectorului 2, Dan Cristian Popescu, la ora bilanțului

Alegerile locale din vara anului 2020 se apropie cu pași repezi. Marea majoritate a edililor vizează, evident, un nou mandat de primar. Vor continuitate, promițând noi “realizări mărețe” pentru urbea lor. Din păcate, în cazul multora dintre aceștia, rezultatele lipsesc cu desăvârșire. Comunele/orașele/municipiile pe care le administrează arăta jalnic, ceea ce demonstrează, până la urmă, eșecul total al unei administrații ce s-a afundat în mocirla corupției, incompetenței și a disprețului față de cetățean. Există, din fericire, și edili care consideră că se află în slujba cetățeanului și nu invers. Care au curajul de a-și expune, tranșant, realizările. Care au înțeles că transparența, respectul față de alegători, înseamnă, până la urmă, respect față de ei înșiși și de instituția pe care o conduc.

Viceprimarul sectorului 2, liberalul Dan Cristian Popescu, este unul dintre  puținii edili care și-au expus, cu subiect și predicat, pe site-ul personal și implicit al Primăriei, rezultatele obținute în funcția deținută de doi ani și jumătate, respectiv până la sfârșitului anului 2018. Promisiunile electorale devin nule, cât timp actul de management al unei administrații publice este un eșec, iar bilanțul realizărilor reprezintă (cel mult) o foaie albă. Când reușești, însă, să arați că se poate, că realizările sunt posibile, că un ales poate, dacă vrea, să-și lase amprenta asupra unei comunități, acest lucru nu poate fi decât lăudabil.

Vom prezenta, în continuare, un amplu interviu, cu cărțile pe masă, cu viceprimarul sectorului 2, Dan Cristian Popescu, despre realizările obținute în cei doi ani și jumătate de când deține funcția de viceprimar.

Domnule viceprimar al sectorului 2, Dan Cristian Popescu, haideți să facem un scurt bilanț al rezultatelor obținute în perioada mandatului de până acum. Ce a fost bine, ce a fost rău, în anul trecut?

Calitatea de consilier local am dobândit-o în urma alegerilor locale din 05 iunie 2016, la care am participat din partea  Partidului National Liberal. Mandatul de consilier local a fost validat prin H.C.L. Sector 2 nr. 97/2016  în cadrul şedinţei din data de 23.06.2016, când am depus juramântul de a respecta Constituţia şi legile ţării, de a face cu bună credinţă tot ceea ce stă în priceperea mea pentru binele locuitorilor Sectorului 2 al Municipiului Bucureşti.

În data de 11 iulie 2016 am fost ales viceprimar al Sectorului 2  în baza H.C.L. Sector 2 nr. 101/2016

Am  spus de-a lungul timpului că administrația locală oferă calea cea mai bună pentru a ajunge la cetățeni, la problemele lor. Satisfacțiile mele sunt legate de rezolvarea problemelor cu care se confruntă locuitorii sectorului 2. Fie sunt pe teren, în sector, fie la biroul din primărie, fie alături de cetățeni prin audiențele săptămânale, sunt permanent în contact cu ei. Primăria sector 2 s-a schimbat în ultimii ani, primesc încurajări și felicitări, ceea ce înseamnă că, în context, cetățenii sunt mulțumiți.

Mi-am dorit ca sectorul 2 să devină cu adevarat un sector în care să trăim cu drag și nu las nicio situație care depinde de mine nerezolvată.

Astfel, am participat la întâlnirile cu cetăţenii şi am acordat  peste 250 de audienţe în 2018. Am identificat problemele cu care se confruntă cetăţenii Sectorului 2, indiferent de natura lor, probleme pe care le-am adus la cunoştinţa executivului şi am urmărit rezolvarea lor, acolo unde era cazul. Lipsa locuințelor sociale și reabilitarea termică sunt în continuare cele mai mari probleme pentru locuitorii sectorului 2.

Mai mult, împreună cu ADP sector 2 și în urma informaţiilor primite de la cetăţeni am început verificarea, repararea, igienizarea şi aducerea la standardele cerute a tuturor locurilor de joacă pentru copii.

După operațiunea demarată încă din iarnă, toate aceste locuri de joacă au fost curățate și spălate de grafitti pe o suprafață totală de 12.200 de metri pătrați. Suprafețele locurilor de joacă au fost acoperite cu înveliș moale, de tartan, pentru a feri copiii de accidentari cauzate de suprafețele tari, existente în prezent. Tot la capitolul spații de joacă, menționez spațiul de joacă din Parcul Tei, amenajat special pentru copiii cu probleme locomotorii. Echipamentele de joacă instalate aici sunt special concepute și adaptate copiilor cu dizabilități.

Majoritatea parcurilor din Sectorul 2 – Plumbuita 1 și 2, Florilor, Morarilor, Motodrom, Lunca Florilor, Cinema Floreasca și Obor au fost amenajate cu desene pe asfalt, desene ce sunt atât educative cât și distractive pentru copii; stimulează imaginația și creativitatea, încurajându-i în acest fel să fie activi din punct de vedere cognitiv în timp ce se distrează.

Spațiile verzi din sectorul 2 au reprezentat, domnule Dan Cristian Popescu, unul dintre pariurile dvs. din perioada campaniei electorale din 2016. Ce ați realizat, concret, în această problemă extrem de importantă pentru cetățenii sectorului 2?

În urma colaborării cu ADP sector 2 am reușit să reamenajăm diferite spaţii verzi şi să redăm, astfel, locuitorilor din sectorul nostru un spațiu public ordonat după standarde europene. Mai mult, s-a turnat covor de tartan atât la locurile de joacă și fitness, cât și la terenurile de minifotbal.

De altfel, una din prioritățile urmărite a fost reamenajarea scuarurilor din sector.  Cu riscul de a părea poate plictisitoare enumerarea tuturor scuarurilor reamenajate voi face acest lucru pentru ca toți cetățenii din sector să fie la curent cu această situație. Astfel, au fost reabilitate scuarul de la Aleea cu Ceas din Obor, precum și cel din Parcul Obor, scuarurile de la intersecția Bulevardului Ferdinand cu Strada Avrig, Strada Ritmului, Strada Zidurilor și Șoseaua Mihai Bravu, scuarul de la intersecția Bulevardului Dacia cu Strada Viitorului, scuarul din Piața Delfinului, cel din Piața Spaniei, de la intersecția Șoselei Colentina cu Șoseaua Fundeni, precum și cele două scuaruri din Piața Rosetti. În acest moment, se află în lucru scuarul și platbandele din Bulevardul Biruinței, precum și cele din Maior Coravu, de asemnea scuarul din strada Glinka și scuarurile de la intersecția Bd-lui Mihai Bravu cu Șos. Iancului.

Totodată, au fost reparate bordurile de protecție a spațiului verde și au fost plantați arbuști decorativi, plante ornamentale și perene, dar și plante anuale (toate crescute în serele proprii). Ca realizări, putem vorbi de înlocuirea gardului din Parcul Național (aripa din Bulevardul Basarabia) care este încă în lucru și de construirea pistei de atletism din Parcul Motodrom. Au fost reabilitatea pasajele pietonale din zona Obor și au fost recondiționate 132 de străzi din sector din totalul de 812, multe altele fiind de asemenea în lucru.

O atenție deosebita a fost acordată parcurilor din sector. Astfel, s-a început cu Parcul Motodrom, acolo unde unul din țarcurile pentru câini a fost reamenajat, locurile de joacă și cel de fitness au fost acoperite cu suprafață moale de tartan și, de asemenea, a fost dotat parcul cu o pistă de alergare pentru cei care doresc să-și mențină condiția fizică.

Totodată. în Parcul Lunca Florilor și în Parcul Tei au fost înlocuite bordurile deteriotate, gresia spartă a fost schimbată, gradenele băncilor înlocuite și au fost remediate alte mici defecțiuni apărute cu timpul. Parcurile Plumbuita 1 și Plumbuita 2 și Parcul Obor au fost și ele reabilitate.

Au fost toaletați 3.368 de arbori, iar la 628 li s-au aplicat lucrări de ridicare a coronamentului. În parcuri au fost montate 150 de bănci noi, iar în parcurile Florilor și Plumbuita II au fost recondiționate 293 dintre acestea.

Așa cum se știe am demarat procesul de schimbare a denumirii Parcului Tolbuhin. În urma discuțiilor cu cetățenii din sector, atât în mediul online, cât și prin intermediul unor întâlniri, dar și audiențe, au fost selecate  şapte propuneri pentru redenumirea parcului ce poartă astăzi numele Tolbuhin.

În data de 17 mai 2018, Consiliul General al Municipiului București a aprobat schimbarea denumirii parcului 8 Mai, în parcul Tei. Acest lucru a fost posibil în urma adresei pe care am făcut-o către Primăria Municipiului București în 3 ianuarie 2018.

Împreună cu ADP sector 2 am refăcut calea de acces în sectorul 2, dinspre Orașul Pantelimon. A fost reamenajat scuarul central și platbandele din șos. Pantelimon și a fost așternut un strat de pământ vegetal în forme sinusoidale pe care s-a montat gazon, au fost plantați platani, arbuști foioși și coniferi, flori perene din diverse specii, dar și flori anuale produse în serele proprii ale ADP.

De menționat faptul că stâlpii de iluminat dezafectați nu au fost extrași, ci au fost amenajați special pentru a permite acoperirea lor cu iederă. A fost refăcut sistemul de irigație, a fost instalat un sistem de iluminat arhitectural modern și au fost montate piesele de mobilier urban aferente.

Știu domnule viceprimar Dan Cristian Popescu că ați cerut insistent stabilirea unor condiții clare privind închirierea, prin licitație publică, a bunurilor imobile (terenuri, construcții), aparținând domeniului public din sectorul 2. Ce ați realizat în acest sens?

Este foarte corect ceea ce spuneți. De altfel, în urma propunerii mele, Consiliul Local al Sectorului 2 a aprobat o hotărâre prin care s-au stabilit condițiile închirierii, prin licitație publică, a bunurilor imobile (terenuri, construcții), aparținând domeniului public. De asemenea, s-a aprobat regulamentul privind închirierea prin licitație publică, a bunurilor imobile (terenuri, construcții), aparținând domeniului public, care se află în administrarea ADP sector 2.

Mai mult, având în vedere diferențele de preț și valoarea cheltuielilor înregistrate în cursul anului 2016 și 2017 pentru anumite bunuri și servicii, la nivelul Aparatului de lucru al Primarului Sector 2 și al instituțiilor subordonate Consiliului Local Sector 2, am introdus în ședinta CLS2 şi s-a aprobat, o Hotărâre de Consiliu Local pentru reglementarea achizițiilor publice centralizate, lucru care va conduce la realizarea unor economii substanțiale la bugetul Primăriei.

Sunt convins că eficientizarea achizițiilor publice prin centralizare aduce, pe lângă economii, o serie de avantaje, precum transparența în cheltuirea banilor publici, creşterea controlului în materie de prețuri sau o putere de negociere mai mare, ca urmare a volumelor ridicate de achiziţii.

Vreau să mai menționez faptul că am deschis prima piață volantă din sectorul 2, în zona Parcului Plumbuita, iar pentru reducerea birocrației privind obținerea autorizației de funcționare pentru firme, am eliminat o serie de acte pentru care autoritățile locale nu aveau competențe legale de verificare, situație care a fost primită foarte bine de comercianții din sector.

Acum, procesul pentru obținerea acestei autorizații se desfășoară numai la sediul Poliției Locale sector 2.

Pentru revitalizarea vadului comercial,  pentru atragerea populației locale și a turiștilor și pentru posibilitatea  prezentării unor  produse noi, spre comercializare, am aprobat utilizarea temporară a locurilor publice, de către agenții economici, pentru amplasarea de agregate frigorifice în vederea desfășurării activității de comercializare băuturi răcoritoare, înghețată, alte produse alimentare preambalate, automate de cafea și terase sezoniere, în faţa unităţii agentului economic.

Mulți cetățeni din sectorul 2 laudă inițiativa viceprimarului Dan Cristian Popescu privind platforma online www.impozitelocale2.ro. Cât de utilă este această platformă?

Venind în sprijinul cetățeanilor, am implementat, cu sprijinul Direcţiei Venit Buget Local sector 2, platforma online www.impozitelocale2.ro, pentru plata taxelor, eliberarea de certificate fiscale, depunerea declaraţiilor şi obţinerea de informaţii privind corespondenţa în relaţia cu instituţiile publice.

Mai mult, Direcţia Venituri Buget Local a implementat o aplicaţie online prin care locuitorii sectorului 2 se pot programa în ziua şi la ora dorită, pentru a evita cozile, ceea ce demonstrează, până la urmă, normalitate și respect față de cetățeni.

Elevii, învățământul, cultura au făcut parte, ca priorități, din programul electoral al candidatului Dan Cristian Popescu în 2016. Ce ați realizat în această direcție?

Aș vrea să menționez că în parteneriat cu sala Dalles, am oferit elevilor şi profesorilor din sectorul 2 bilete la o serie de spectacole de teatru şi concerte organizate acolo.

Aşa cum mi-am asumat în programul politic cu care am candidat în 2016, am pus în practică programul competițional multianual, între unitățile de învățământ din sectorul 2. Astfel, am organizat campionatul de minifotbal pentru copii, prin Centrul Cultural Mihai Eminescu. Acesta s-a desfăşurat pe terenul sintetic de la mall Veranda și a urmărit promovarea sportului şi dezvoltarea spiritului fair-play în rândul copiilor.

Mai mult, Consiliul Local sector 2 a aprobat hotărârea mea de mărire a cunatumului burselor pentru elevi.

Cum caracterizați prestația viceprimarului Dan Cristian Popescu în ședințele Consiliului Local Sector 2? Mă refer aici la prezență, inițiative, amendamente…

Numai în anul 2018, spre exemplu, am participat la 15 şedinţe ale Consiliului Local Sector 2, dintre care 12 şedinţe ordinare, 2 şedinţe extraordinare și o ședință de îndată, anterior luând parte şi la comisiile de specialitate ale consiliului în care au fost supuse aprobării proiectele de hotărâre.

Mi-am exercitat dreptul de vot cu privire la toate punctele înscrise pe ordinea de zi, în cadrul şedinţelor ordinare şi extraordinare ale Consiliului Local al Sectorului 2, convocate de Primarul Sectorului 2, la care am luat parte.

În cadrul dezbaterilor din plenul consiliului local am avut numeroase interpelări, șase  amendamente propuse, menite să aducă clarificări asupra problemelor dezbătute şi analizate şi am iniţiat  un număr de 60 proiecte de hotărâri, printre acestea aș aminti proiectul pentru acordarea unui sprijin în valoare de 4,5 milioane lei pentru ISU, în vederea achiziției a două autospeciale moderne și înființarea unei noi subunități de pompieri pe raza sectorului 2 și proiectul de hotărâre pentru redeschiderea Centrului de recuperare, medicină fizică și balneologică, situat pe Șos. Pantelimon 301.

Voi încheia acest interviu, spunându-vă că o administrație eficientă și transparentă este condiționată de un singur lucru: respectul față de cetățean! Noi, edilii, trebuie să înțelegem că noi suntem în slujba cetățenilor și nu invers!

Un interviu realizat de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.