Romsilva a demontat diversiunile Greenpeace România. Tăierile ilegale de pe raza Ocolului Silvic Vama nu există!
Diversiunea unor așa-zise ONG-uri de mediu merge mai departe! Aceasta este, din punctul meu de vedere, singura concluzie a întâlnirii dintre Romsilva și Greenpeace România.
M-am numărat printre jurnaliștii care au citit despre aspectele semnalate public de organizația Greenpeace România în 30 iunie a.c. privind o lucrare silvică de pe raza Ocolului Silvic Vama din cadrul Direcției Silvice Suceava. Dezastru în pădurile din Bucovina! Se taie la ras în județul Suceava! Pădurile noastre sunt în pericol sub ochii celor responsabili de ele!. Un zgomot/scandal inimaginabil făcut de reprezentanții Greenpeace România care s-a soldat cu un impact semnificativ pe pagina de facebook a Organizației și nu numai!
Știam stilul de acțiune al Agent Green, dar am crezut că cei de la Greenpeace România își verifică, măcar sumar, sursele de informație și au puterea/tăria de a recunoaște când au greșit! Să postezi pe pagina de facebook, o minciună uriașă, cu singurul scop de a prejudicia imaginea Romsilva, dar și de a arăta, chipurile, românilor, cât de mult, nu-i așa!, te implici tu, ca ONG de mediu, în combaterea “defrișărilor ilegale”, reprezintă o uriașă mârșăvie!
Încă o data, conducerea Romsilva a arătat deschidere și i-a invitat, pe 6 august, pe cei de la Greenpeace Romania, la Ocolul Silvic Vama. din cadrul Direcției Silvice Suceava, pentru a inspecta, împreună, aspectele semnalate de Greenpeace!
La această acțiune, în prezența prefectulului județului Suceava, Mirela – Elena Adomnicăi, au participat directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, secretarul de stat pentru păduri din Ministerul Apelor și Pădurilor, Daniel – Constantin Coroamă, directorul executiv al Greenpeace România, Valentin Sălăgeanu, precum și inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel, directorul Direcției Silvice Suceava, Sorin Călin Ciobanu, reprezentanți ai Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea” și ai Facultății de Silvicultură Suceava, experți ai Greenpeace România, ai Direcției Silvice Suceava și ai Ocolului Silvic Vama.
Toate bune și frumoase, până când, în momentul începerii discuțiilor, cei de la Greenpeace România au susținut, nonșalant, că sesizările prezentate pe pagina lor de facebook nu se confirmă, nu le aparțin, și că, în consecință, doresc să inspecteze alte trei parcele din județul Suceava, în care chipurile s-au făcut tăieri la ras în pădurile proprietate publică a statului!
Asta după ce, în prealabil, se purtase un dialog cu Romsilva în care se stabilise un calendar agreat de ambele părți al acestei vizite la Ocolul Silvic Vama!
Valentin Sălăgeanu, directorul executiv Greenpeace România și Ciprian Gălușcă, coordonatorul Campaniei Păduri și Biodiversitate Greenpeace România, extrem de vocali, profitând de prezența a zeci de jurnaliști, au deturnat, abil, intenționat, machiavelic, turnura discuțiilor!
Deci, toate acuzațiile aduse de Greenpeace România care au stat la baza acestei întâlniri, au fost scoase din ecuație. Nu există nicio tăiere ilegală în parcelele aparținând unității de producție Deia din raza Ocolului Silvic Vama! Au recunoscut (chiar) cei doi ONG-iști!
După prezentarea prevederilor amenajamentului silvic al Ocolului Silvic Vama și a documentelor referitoare la lucrările efectuate, participanții au efectuat o vizită în teren în parcela prezentată de organizația Greenpeace România în rețelele de socializare în 30 iunie a.c.
Toate documentele și verificarea în parcela respectivă au arătat că este o lucrare silvică legală, care respectă prevederile amenajamentului silvic al Ocolului Silvic Vama, iar suprafața a fost regenerată ulterior.
De altfel, reprezentanții Greenpeace România, au refuzat să urce împreună cu directorul general al Romsilva pe drumul către parcela menționată, în articolul din 30 iunie, spunând că ei vor să inspecteze alte trei locații!
Interesant este faptul că, și în cazul celor trei locații, lucrările silvice erau legale, respectând prevederile angajamentului silvic, lucru demonstrat cu documente în cadrul discuțiilor de la Ocolul Silvic Vama. Singura acuză, neprobată evident, a fost aceea că tăierile în cazul unei parcele, figurau cu 2,49 hectare, în timp ce Greenpeace susținea că suprafața reală este de 5,5 hectare. Cum a fost măsurata suprafața tăierilor ilegale din această parcela, reprezentanții Greenpeace au evitat să răspundă! Într-un final au spus că un expert silvic cu care cooperează organizația a făcut aceste măsurători, ba mai mult acestea era evidente, nu-i așa?, din imaginile din satelit!
De salutat deschiderea și implicarea totală a directorului general al Romsilva, Gheorghe Romsilva, față de clarificarea tuturor aspectelor semanalate și față de încheierea unui parteneriat între Regie și Greenpeace România. Însă, un parteneriat eficient trebuie să aibă la bază doi actori corecți, animați de intenții similare! Faptul că reprezentanții Greenpeace România au refuzat, deși au recunoscut, că articolul postat de ei este neconform cu realitatea, să îl scoată de pe site sau să dea, cititorilor, o normală dezmințire nu m-a surprins!
Dialogul este soluția, dar, oare, se dorește dialogul?
Acest exemplu îmi arată intențiile reale ale Greenpeace România! Organizație care va continua, sunt convins, să arunce, pe piață, diversiuni peste diversiuni. Nu văd posibilă, în aceste condiții, o relație corectă între Romsilva și Greenpeace România!
Cât timp tu, ca reprezentant Greenpeace România, refuzi să accepți un argument și continui să dezinformezi nu faci altceva decât să te discreditezi !
Departe de mine de a spune că la Romsilva lucrurile merg perfect. Există uscături în domeniul silvic, dar, cei care calcă pe lângă lege sunt rapid scoși din sistem! Exemplele nu sunt puține! Mai mult, toleranța față de încălcarea legii este zero în mandatul lui Gheorghe Mihăilescu, un profesionist căruia nu prea ai ce să-i reproșezi!!
Din păcate, subiectul așa-ziselor defrișările ilegale atrage ca un magnet. Iar cei de la Greenpeace România știu să profite, la maximum, de această situație! Unele posturi de televiziune le fac jocurile din motive care îmi scapă! Poate că subiectul vinde și audiența este pe măsură!
Este dreptul tău să transformi un ONG într-un SRL, cu fonduri , sponsorizări, donații și în consecință salarii consistente! Nimeni nu spune să faci pro bono un job chiar și acela al apărării/protejării pădurilor! Nu ai, însă, dreptul să prejudiciezi, pe nedrept, imaginea unei Regii Naționale, sau a unui director de Direcție Silvică sau șef de ocol sau angajat oarecare! Nu ai dreptul să murdărești, din rațiuni care nu îți fac cinste, cariera unui om. Șeful Ocolului Silvic Vama, Gelu Puiu, a trecut, după apariția acelui articol mincinos, prin momente grele. Stres, în primul rând! Nopți nedormite! Acest inginer cu experiență a demontat toate acuzațiile aduse!
Directorul Direcției Silvice Suceava, ing. Sorin Ciobanu, un profesionist veritabil, a adus, la rândul său, toate precizările necesare. Cu subiect și predicat! În concluzie, totul s-a dovedit un fake news, care a adus like-uri, vizualizări, susținere, fonduri, dar, inadmisibil, a prejudiciat niște oameni (care nu meritau acest lucru) și o instituție! Rușinos!
Eu dau scris că această avalanță de diversiuni/manipulări va continua. Din simplul motiv că unii nu știu/vor să construiască, ci doar să arunce cu noroi!
Când cei de la Agent Green și Greenpeace România vor dori un parteneriat corect pentru protejarea pădurilor sunt convins că vor avea nu numai în Romsilva dar și în toți jurnaliștii corecți prieteni adevărați. Cine oare nu-și dorește ca tăierile ilegale să fie zero? Cât timp continui cu manipulările grosolane nimic nu se va schimba în direcția pe care susții că o dorești. Pentru că orice acuzație/sesizare trebuie dublată de dovezi certe!
Qui prodest?
Iulian Badea
Oare SRI ce face? Supraveghează asa zisele ONG-uri care „vor să facă bine României „,? De fapt, am impresia ca ele poartă interesele statelor ori marilor companii care vor ca economia acestei tari sa fie decimata. Chiar „nu vedem „ce se intampla cu adevarat in subsolul acestei afaceri de „binefacere”? In curand singura industrie care mai aducea un plus de valoare acestui stat va fi adusa in pragul falimentului. Romania isi vinde deja lemnul la un pret de nimic..Am devenit mari importatori de lemn, și pădurile noastre gem de putregaie. Da, lemnul romanesc se pierde. Statul pierde, economia noastră pierde. Cei 26 de milioane de metri cubi daca nu-i exploatam la timp (adică anual) e ca si cum nu am adunat toamna recolta din grădina. Acești indivizi care activează în ONG-uri cunosc ceva silvicultura? Ori poate nu conteaza decât banii care ajung în buzunarele lor. ANAF-ul a verificat sursele de finanțare ale acestora ? Daca tot discutam de „transparenta” de ce sa nu fie totală…..