Teheranul nu renunță la activitatea de îmbunătățire a uranului

0

Iranul şi-a redus marţi angajamentele internaţionale în domeniul nuclear, anunţând reluarea, într-o uzină subterană, a activităţilor de îmbogăţire uraniului suspendate până acum, relatează AFP.

Această măsură, dezvăluită de către preşedintele Hassan Rohani, intervine la o zi după expirarea unui ultimatum dat de Teheran partenerilor săi din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian să-l ajute să ocolească consecinţele retragerii Statelor Unite din acest pact în 2018. Aceasta corespunde celei de a patra faze a planului reducerii angajamentelor iraniene în domeniul nuclear, lansat în mai ca o ripostă faţă de retragerea unilaterală americană.

Prin această politică, Teheranul intenţionează să exercite presiuni asupra partenerilor săi care fac în continuare parte din acord – Franţa, China, Regatul Unit, Rusia, Statele Unite şi Germania -, pentru ca acestea să îl ajute să ocolească sancţiunile reimpuse de Washington în urma ieşirii din pact şi care-i asfixiază economia.

UE consideră că fiecare reducere suplimentară a angajamentelor iraniene face ”mai dificilă” salvarea acordului, validat printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU.

Potrivit lui Rohani, Iranul îşi va relua activităţile de îmbogăţire a uraniului în uzina sa subterană de la Fordo, situată la aproximativ 160 de kilometri sud de Teheran, pe care le-a suspendat în virtutea Acordului de la Viena. Potrivit acestui text, Iranul dispune la Fordo de 1.044 de centrifuge din prima generaţie, IR-1, care se învârtesc în gol sau sunt oprite.

”Începând de mâine (miercuri), vom începe să injectăm gaz (hexaflorură de uraniu) la Fordo”, a anunţat el, referindu-se la procedeul folosit în vederea producerii uraniului îmbogăţit în izotop 235 cu ajutorul acestor maşini. Rohani a precizat că orice activităţi nucleare ale Iranului rămân sub controlul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA),. Republica islamică este supusă celui mai strict regim de inspecţie pus vreodată la punct de acest organ ONU, potrivit news.ro.

La Viena, Teheranul a acceptat să-şi reducă în mod drastic activităţile nucleare – cu scopul de a le garanta caracterul exclusiv civil – în schimbul ridicării unei părţi a sancţiunilor internaţionale. Reimpunerea sancţiunilor americane privează Iranul de beneficiile pe care spera să le obţină de pe urma acordului şi a aruncat economia iraniană într-o recesiune gravă.

Rohani a dat asigurări că măsurile luate de ţara sa sunt ”reversibile” şi că Teheranul rămâne pregătit să revină la aplicarea completă a angajamentelor pe care şi le-a asumat imediat ce celalte părţi şi le respectă pe ale lor, luând măsuri concrete care să-i satisfacă cerinţele.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.