Viscol și ninsori abundente, în România
Primele ninsori abundente au adus primele probleme în trafic. Pe DN1, în zona stațiunilor, dar și pe Autostrada București-Constanța ninge puternic. În Vaslui, o mașină și un TIR au rămas blocate în viscol.
Vremea s-a răcit. Cerul a fost mai mult noros și a nins pe arii relativ extinse. În Carpații Meridionali și de Curbură, ninsorile au fost mai abundente, iar stratul de zăpadă proaspătă a depășit pe alocuri 20-25 cm. Temporar s-a semnalat ceață, asociată izolat și cu depunere de chiciură pe creste. Vântul a suflat slab și moderat, cu intensificări ce în zona înaltă au depășit 130…140 km/h pe crestele din vestul Carpaților Meridionali (Vf.Țarcu) și 70-80 km/h în zonele înalte din Făgăraș și Bucegi.
În următoarele zile, vremea va fi în general închisă și va continua să ningă în majoritatea masivelor. Vântul va prezenta intensificări de 60-70 km/h în zona înaltă din majoritatea masivelor, viscolind și spulberând temporar zăpada. Va continua să se depună strat de zăpadă proaspătă, mai însemnat în Carpații Meridionali și de Curbură pe versanții nordici, unde va depăși 20-25 cm și în Carpații Orientali, în special pe versanții nordici, nord-estici și estici, unde va depăși pe alocuri 10-15 cm.
COD ROŞU DE AVALANSĂ
În Munţii Făgăraş se vor depune în medie 15-20 cm de zăpadă proaspătă iar vântul puternic de la peste 1800 m va crea noi plăci de vânt. Principalele riscuri sunt reprezentate de instabilitatea stratului de zăpadă proaspătă, de tip pulver care în locurile adăpostite are dimensiuni considerabile și de plăcile de vânt ce se vor forma în special pe versanții cu orientare nord-vestică, nordică și nord-estică. Declanșarea avalanșelor este probabilă chiar și la supraîncărcări slabe, iar în zonele adăpostite, cu acumulări mai mari, pot antrena un volum însemnat de zăpadă.
La peste 1800 m, stratul instabil de zăpadă proaspătă, de tip pulver, măsoară pe alocuri 25-30 cm. Este depus peste cruste de gheață și stratul vechi, în general consolidat care măsoară cca. 70 de cm. În zonele adăpostite, zăpada transportată va continua să formeze depozite însemnate, înălțimea troienelor putând depăși 2 metri.
În Munţii Bucegi se vor depune în medie 15-20 cm de zăpadă proaspătă iar vântul puternic de la peste 1800 m va crea noi plăci de vânt. Principalele riscuri sunt reprezentate de instabilitatea stratului de zăpadă proaspătă, de tip pulver care în locurile adăpostite are dimensiuni însemnate și de plăcile de vânt ce se vor forma în special pe versanții cu orientare nord-vestică, nordică și nord-estică. Avalanșe pot fi declanșate chiar și la supraîncărcări mici, iar în zonele adăpostite, cu acumulări mai mari, pot antrena un volum însemnat de zăpadă.
La peste 1800 m, stratul instabil de zăpadă proaspătă, de tip pulver, măsoară pe alocuri peste 20 cm. Este depus peste cruste de gheață și stratul vechi, de aproximativ 15-20 cm. În zonele adăpostite, zăpada transportată va continua să formeze depozite însemnate.