Maria Grapini cere măsuri ferme pentru împiedicarea comercializării somonului toxic pe piața europeană

Europarlamentarul Maria Grapini a interpelat Comisia Europeană cu privire la împiedicarea comercializării somonului toxic pe piața europeană. Comisarul european pe Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, i-a răspuns!

În stilul caracteristic, implicat și ferm, europarlamentarul român, Maria Grapini, s-a sesizat imediat și a interpelat Comisia Europeană, cerându-i să spună ce controale și măsuri a întreprins instituția europeană pentru a împiedica comercializarea somonului toxic pe piața europeană în vederea asigurării protecției consumatorilor europeni.

După cum se știe, Norvegia este unul dintre cei mai mari exportatori de somon la nivel global. În urma unor apariții în presă referitoare la mai multe investigații la crescătoriile artificiale de somon din Norvegia, s-a descoperit că acest pește este foarte toxic deoarece este hrănit cu pesticide și conține o varietate mare de substanțe chimice dăunătoare pentru organismul uman.

Așa cum ne-a obișnuit, europarlamentarul român, Maria Grapini, informează cetățenii cu fiecare răspuns pe care îl primește de la instituțiile europene:

” Legislația actuală a UE privind contaminanții din hrana pentru pești și somonul de crescătorie asigură un nivel ridicat de protecție a sănătății umane.

Directiva 2002/32/CE  stabilește niveluri maxime pentru mai mulți contaminanți din hrana pentru pești (somonul nu este menționat în mod explicit în Directiva 2002/32/CE), inclusiv cea pentru somonul de crescătorie. Numai furajele care respectă nivelurile maxime pot fi utilizate în alimentația pentru somonul de crescătorie, inclusiv în Norvegia, care face parte din Spațiul Economic European.

Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 al Comisiei  stabilește niveluri maxime pentru mai mulți contaminanți din pește, inclusiv somonul de crescătorie, asigurând un nivel ridicat de protecție a sănătății umane. Ca atare, numai somonul de crescătorie care respectă legislația UE poate fi introdus pe piața Uniunii.

În statele membre, autoritățile competente efectuează controale oficiale pentru a se asigura că produsele alimentare (inclusiv somonul de crescătorie din Norvegia) introduse pe piața Uniunii Europene sunt sigure și conforme cu legislația UE în domeniul siguranței alimentare. Eventualele cazuri de nerespectare a legislației UE privind siguranța alimentară trebuie notificate în Sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF). În RASFF nu a fost notificat niciun caz de neconformitate cu legislația UE referitor la prezența de substanțe chimice, inclusiv contaminanți, reziduuri de pesticide și reziduuri de medicamente de uz veterinar în somonul din Norvegia.

Așadar, Comisia nu consideră că este necesar să se ia măsuri de reglementare suplimentare în ceea ce privește somonul din Norvegia”, se arată în răspunsul trimis de comisarul pe Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.