Avertisment dur al unui celebru geolog rus. România, lovită de un cutremur devastator în 2020!

Geologul rus Victor Bokov a avertizat că există 82% şanse ca în România să se producă un cutremur de mare amploare în anul 2020. Pe tot globul, numărul seismelor majore va crește în anul 2020. Specialiştii români de la INFP spun că astefel de previziuni sunt ridicole şi nerealiste, informează Romaniatv.net.

Un cutremur major s-ar putea înregistra în România în acest an. Numărul cutremurelor de mare intensitate va crește în anul 2020 din pricina încetinirii mișcării de rotație a Pământului. În România este foarte posibil să apară un cutremur de o intensitate mare în ultima parte a anului. Mai precis, pe 13 septembrie! Cel puțin așa anunță un geolog rus de renume, Victor Bokov.

Acest geolog rus susține că în anul care urmează, pe teritoriul României vor avea loc și alte trei cutremure de intensitate mai mică: pe 10 martie, pe 4 iunie și pe 26 august. Se pare că aceste cutremure se vor produce în Buzăn, conform spuselor lui Bokov. Vă reamintim că în 2019 cel mai însemnat cutremur din România a avut magnitudinea de 4,7 pe scara Richter şi s-a produs în judeţul Suceava, pe data de 18 mai.

Seismicitatea din România este grupată în mai multe zone epicentrale: Vrancea, Făgăraș – Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud. Alte zone epicentrale de importanță locală pot fi descoperite în Transilvania, Galați, în zona Jibou și râul Târnava, în partea de nord și de vest a Olteniei, în nordul Moldovei și în Câmpia Română.

Cu toate acestea, mulți oameni de știință susțin că probabilitatea de a anticipa un cutremur de mare amploare este foarte mică. Mișcările tectonice nu pot fi încadrate în anumite tipare, de cele mai multe ori. Momentul în care se va produce un cutremur este aproape imposibil de detectat cu adevărat și poate fi înregistrat de aparate doar cu câteva secunde înainte.

România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100. Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv.

Pe ce se bazează aceste afirmaţii? Principala dovadă e reprezentată de evidenţa cutremurelor ce au avut loc până în prezent şi de efectele lor. Următoarea aplicație webGIS prezintă epicentrele cutremurelor din România şi din împrejurimi, conform Selecției de Cutremure din Regiune BIGSEES bazată pe Catalogul Oficial de Cutremure ROMPLUS, realizat de către INFP.

Regiunea Vrancea este o zona seismica complexa de convergenta continentala, situata la contactul a 3 unitati tectonice: placa Est – Europeana, subplacile Intra – Alpina si Moesica (Constantinescu et al., 1976).

Cea mai puternica activitate seismica pe teritoriul Romaniei se concentreaza la adancimi intermediare (60 – 200 km), intr-un corp litosferic mai rece, in coborare gravitationala, orientat aproape vertical. Activitate ridicata a fost observata in doua domenii de adancime – intre 80 si100 km, si respectiv intre 120 si 160 km . Cutremurele puternice din secolul XX s-au produs in ambele segmente: seismele din 1977 (Mw 7.4) si 1990 (Mw 6.9) in segmentul superior, iar evenimentele din 1940 (Mw 7.7) si 1986 (Mw 7.1) in cel inferior.

Rata de producere a cutremurelor puternice – intre unu si sase evenimente cu magnitudine Mw > 7.0 pe secol – intr-un volum focal extrem de restrans implica un nivel inalt al ratei deformarii relative/specifice (~3.5×10-7 an-1). Procesul tectonic la adancime apare ca decuplat, in mare masura, de tectonica in crusta.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.