Europarlamentarul Maria Grapini, scrisoare deschisă către premierul Orban. Turismul, o prioritate pentru eurodeputatul român!
În plină pandemie de coronavirus, europarlamentarul Maria Grapini a transmis o scrisoare deschisă premierului Orban, scrisoare deschisă pe care o prezentăm, integral, în continuare.
Către Guvernul României,
În atenția domnului Ludovic Orban, Prim-ministru
Stimate domnule Prim-ministru,
Turismul este unul dintre sectoarele care contribuie semnificativ la creșterea economiei românești. Acesta deține un rol esențial în dezvoltarea multor regiuni ale țării noastre, datorită creării zecilor de mii de locuri de muncă și a contribuției la bugetul național.
Pandemia de COVID-19 are efecte asupra tuturor domeniilor vieții, inclusiv asupra sectorului turismului. Hotelurile suferă pierderi economice masive din cauza anulării rezervărilor hoteliere, motiv pentru care li se suspendă activitatea pentru o perioadă nedeterminată.
Cu toate acestea, societățile care dețin hoteluri și pe lângă acestea: baruri, restaurante sau spații de agrement, continuă să plătească chirii pentru spațiile închiriate, fiind nevoite să respecte termenele de plată. În contextul actualei crize, este imposibil ca aceste societăți să-și desfășoare activitatea în mod normal, ceea ce produce consecințe grave asupra încasărilor.
În ceea ce ține de industria turismului litoral, este cunoscut faptul că aceasta are încasări doar sezoniere și anume pe perioada de vară. În cazul în care în sezonul de vară curent, acești agenți economici nu vor putea activa, ei vor fi nevoiți să restituie banii clienților care au făcut rezervări, ceea ce va avea drept consecință, falimentarea acestor societăți.
Agenții economici de pe litoral care dețin structuri de primire turistică au cheltuit banii din profit și din avansurile încasate de la tour-operatori pentru înscrierile timpurii pentru sezonul 2020, acoperirea cheltuielilor în cele aproape 6 luni de extrasezon trecute, plata ratelor la credite, plata salariilor personalului și a taxelor aferente, plata utilităților, plata contractelor obligatorii cu terții, plata impozitelor etc. Atât tour-operatorii, agențiile de turism, cât și prestatorii de servicii primesc solicitări ale clienților de a le returna banii încasați pentru sejururile aferente acestui sezon estival.
Prăbușirea sectorului turismului va avea un impact major, nu doar asupra societăților deținătoare de hoteluri, baruri, restaurante și spații de agrement, ci și implicit, asupra agenților economici responsabili de livrarea de marfă, materiale și servicii pentru această industrie, de asemenea vor avea loc concedieri masive ale personalului angajat în sector.
La nivel european au fost modificate mai multe directive și regulamente, iar Comisia Europeană a declarat că va utiliza toate instrumentele de care dispune pentru a atenua consecințele pandemiei, în special: Flexibilitatea schemelor privind ajutoarele de stat, Asigurarea solidarității în cadrul Pieței Unice, Atenuarea impactului asupra ocupării forței de muncă, Inițiativa de investiții privind răspunsul împotriva virusului etc.
De asemenea, normele UE privind ajutoarele de stat le permit statelor membre să ajute companiile să facă față deficitelor de lichidități și care au nevoie rapid de ajutor pentru salvare. Articolul 107 alineatul (2) litera (b) din TFUE permite statelor membre să despăgubească companiile pentru prejudiciile cauzate în mod direct de evenimente excepționale, inclusiv măsuri în sectoare precum aviația și turismul.
În plus, Comisia a declarat că va colabora cu statele membre, cu autoritățile internaționale și cu principalele asociații profesionale din UE pentru a monitoriza impactul crizei asupra sectorului turismului și pentru a coordona măsurile de sprijin.
În această situație critică creată de pandemia COVID-19, vă sugerez să implementați următoarele măsuri de urgență pentru industria turismului:
-Amânarea plății impozitelor și taxelor locale pe o perioadă de 6 luni fără penalizări și dobânzi;
-Suspendarea impozitului specific;
-Garanții de creditare temporară (linii de credit) pentru necesitățile de lichiditate pe termen scurt, fără să mai treacă prin Fondul de Garantare;
-Utilizarea de instrumente financiare facile ca să asigure lichiditățile necesare susținerii activității din turism și pentru a furniza capital de lucru, prin utilizarea ajutoarelor de stat, luând în considerare reglementările de minimis sau schemele de salvare și restructurare;
Vă reamintesc, domnule Prim-ministru, că în scrisoarea trimisă în 12 martie, v-am transmis câteva măsuri economice ca răspuns la această criză, pe care însă nu le-ați preluat. Vă rog,
să-mi spuneți care sunt măsurile urgente pe care vi le propuneți să le implementați pentru a diminua șocurile economice și impactul financiar al acestei pandemii asupra întregii industrii a turismului?
Aștept cu interes răspunsul dumneavoastră cât mai curând posibil.
Cu respect,
Europarlamentar MARIA GRAPINI