Un nou avertisment dur al specialiștilor: Care sunt noile simptome ale COVID-19!

Coronavirusul continuă să facă victime în întreaga lume. Acum, specialiștii au lansat un nou avertisment, susținând că au fost descoperite noi simptome.

Medicii au avertizat asupra pericolului de a dezvolta noi simptome pentru Covid-19. Mai exact, mulți medici din diferite țări susțin că pacienții care au făcut forme severe de Covid-19 au prezentat stări de confuzie, chiar delir sau au avut semne de alte tulburări mintale.

Avertizarea vine în contextul în care s-a obserevat că mulți dintre acești pacienți prezintă în mod straniu manifestări similare. Un exemplu este un pacient,trecut de 50 de ani, care  a fost internat în spital după ce a fost găsit confuz, agitat și incoerent, toate fiind semne ale unor schimbări neurologice drastice, informează ABC News.

În prima fază, cadrele medicale au crezut că este vorba de meningită. Nu l-au suspectat de Covid-19, pentru că bărbatul nu avea simptome respiratorii specifice. Spre suprinderea lor, însă, bărbatul a ieșit pozitiv la testul pentru coronavirus, o procedură standard a respectivului spital, aplicată tuturor pacienților. Abia după ce bărbatul a pierdut orice legătură cu realitatea – fiind incapabil să mai spună cine este sau unde se află – a început să aibă și simptomele respiratorii comune asociate cu COVID-19. Ulterior, pacientul a fost transferat la Terapie Intensivă pentru a fi pus pe ventilație artificială. În toată aceastăm perioadă, pacientul era încă incapabil să înțeleagă ce i se întâmplă.

Cum se transmite noul coronavirus

SARS-CoV-2 se transmite la fel ca si celelalte virusuri care produc infectii respiratorii:
•    Pe cale respiratorie, prin picaturile de secretie produse cand persoana infectata stranuta sau tuseste
•    Prin contactul apropiat cu persoana infectata (atingere, strangere de maini)
•    Prin atingerea suprafetelor contaminate, dupa care mainile neigienizate sunt duse la gura, nas sau ochi.
Odata patruns in corp, virusul ajunge in partea din spate a pasajelor nazale si se ataseaza de celulele mucoaselor, se multiplica si ajung la nivelul plamanilor. De aici, se raspandeste si la alte tesuturi din organism.

Cat timp este contagioasa o persoana cu COVID-19?

Oamenii de stiinta inca afla lucruri noi despre SARS-CoV-2. Ceea ce se stie in prezent este ca persoana cu COVID-19 poate transmite virusul inainte de a avea simptome (sunt asimptomatice). De aceea se recomanda distantarea sociala, purtarea mastii, spalatul des pe maini si izolarea la domiciliu in cazul celor care au simptome sugestive pentru COVID-19.

La cat timp dupa infectare apar simptomele?

Perioada de incubatie – intervalul cuprins intre momentul infectarii si cel al aparitiei simptomelor – este de pana la 14 zile. Durata medie de aparitie a simptomelor este de 5 zile.

Cine are risc mai mare de infectare?

Unele persoane au riscuri mai mari de a dezvolta complicatii asociate COVID-19. Este vorba despre persoanele in varsta si persoanele cu diferite afectiuni cronice, precum boli de inima, diabet zaharat, boli pulmonare, boli care slabesc sistemul imunitar, sau pacienti care urmeaza tratament imunosupresor. Si pacientii cu cancer, in general, sunt mai susceptibili la infectii, datorita organismului imunocompromis de tumora si tratamentele anticancerigene, avand in vedere ca acestea slabesc sistemul imunitar.

Dupa vindecare, este posibila reinfectia cu noul coronavirus?

Potrivit Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA, „raspunsul imun la COVID-19 nu este pe deplin inteles”. Opiniile existente sunt contradictorii, totusi, pana la acest moment nu exista suficiente dovezi stiintifice pentru a sustine ca infectia odata avuta va proteja de o posibila reinfectare ulterioara.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.